«Άσκηση σε χάπι»: Οι επιστήμονες βρήκαν ουσία που «μιμείται» τα οφέλη της γυμναστικής

Η ανακάλυψη μπορεί στο μέλλον να αποβεί σωτήρια για ασθενείς που δεν είναι σε θέση να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες, όπως εκείνοι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Riccardo Natoli, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για την Υγιή Όραση στο ANU, υποστήριξε ότι αυτά τα μοριακά σήματα, που αποστέλλει ο οργανισμός στον εγκέφαλο και τα μάτια μετά την άσκηση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό συστατικό ενός χαπιού και να λαμβάνονται ως συμπληρώματα.

 

«Ουσιαστικά συνταγογραφούμε το μοριακό μήνυμα της άσκησης σε όσους δεν μπορούν να ασκηθούν», εξήγησε.

 

Εκτός από τη σωματική υγεία, οι επιστήμονες, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο ακαδημαϊκό περιοδικό Clinical and Experimental Ophthalmology, μελετούν επίσης την επίδραση αυτών των μοριακών σημάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Διαβάστε επίσης:  Στο μικροσκόπιο τα σοβαρά κτηριακά ζητήματα του Νοσοκομείου Αθαλάσσας

 

«Γνωρίζουμε ότι η άσκηση ωφελεί την όραση αλλά όχι σε ποιο βαθμό. Στόχος μας είναι να τα κατανοήσουμε σε μοριακό επίπεδο και με ποιους μηχανισμούς ευεργετούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον αμφιβληστροειδή» ανέφερε ο Dr Joshua Chu-Tan.

 

Σε περίπτωση που σκέφτεστε ότι το συγκεκριμένο χάπι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ώρες γυμναστηρίου, δυστυχώς δεν προορίζεται για το ευρύ κοινό, αλλά μόνο όσους πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

 

«Γνωρίζουμε πως η άσκηση σε ασθενείς που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου», πρόσθεσε ο Dr Joshua Chu-Tan.

Διαβάστε επίσης:  ΠΑΣΥΝΟ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα ΤΑΕΠ Λευκωσίας και Λάρνακας – «Δεν θα γίνουμε ο σάκος του μποξ»

 

«Προφανώς δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης σε ένα μόνο χάπι, καθώς τα οφέλη της εκτείνονται σε όλο το σώμα και υπερβαίνουν αυτά που θα μπορούσαν να “συνταγογραφηθούν”. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο στόχος», κατέληξε.

Hot this week

Δρ. Καραγιάννης: «Ανοιχτό το ενδεχόμενο 2ου κύματος γρίπης στην Κύπρο»

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος γρίπης στην...

ΑΚΕΛ: Ο καρκίνος αποκαλύπτει τις ανισότητες – Απάντηση η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου υπενθυμίζει με τον...

ΠΑΣΥΝΟ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τα ΤΑΕΠ Λευκωσίας και Λάρνακας – «Δεν θα γίνουμε ο σάκος του μποξ»

Σε οριακή και επικίνδυνη κατάσταση έχουν περιέλθει τα Τμήματα...

ΠΑΣΥΚΙ: Η χρόνια υποστελέχωση αυξάνει αντικειμενικά τον κίνδυνο για τους ασθενείς

Τεκμηριωμένη και πλήρη διερεύνηση των περιστατικών για ανακοπές που...

Related Articles

Popular Categories