Tuesday, September 9, 2025

«Άσκηση σε χάπι»: Οι επιστήμονες βρήκαν ουσία που «μιμείται» τα οφέλη της γυμναστικής

Η ανακάλυψη μπορεί στο μέλλον να αποβεί σωτήρια για ασθενείς που δεν είναι σε θέση να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες, όπως εκείνοι που πάσχουν από Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Riccardo Natoli, επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για την Υγιή Όραση στο ANU, υποστήριξε ότι αυτά τα μοριακά σήματα, που αποστέλλει ο οργανισμός στον εγκέφαλο και τα μάτια μετά την άσκηση, θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό συστατικό ενός χαπιού και να λαμβάνονται ως συμπληρώματα.

 

«Ουσιαστικά συνταγογραφούμε το μοριακό μήνυμα της άσκησης σε όσους δεν μπορούν να ασκηθούν», εξήγησε.

 

Εκτός από τη σωματική υγεία, οι επιστήμονες, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο ακαδημαϊκό περιοδικό Clinical and Experimental Ophthalmology, μελετούν επίσης την επίδραση αυτών των μοριακών σημάτων στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Διαβάστε επίσης:  Τριετής αναστολή άδειας σε γαστρεντερολόγο για άσεμνη επίθεση σε ασθενή

 

«Γνωρίζουμε ότι η άσκηση ωφελεί την όραση αλλά όχι σε ποιο βαθμό. Στόχος μας είναι να τα κατανοήσουμε σε μοριακό επίπεδο και με ποιους μηχανισμούς ευεργετούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον αμφιβληστροειδή» ανέφερε ο Dr Joshua Chu-Tan.

 

Σε περίπτωση που σκέφτεστε ότι το συγκεκριμένο χάπι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ώρες γυμναστηρίου, δυστυχώς δεν προορίζεται για το ευρύ κοινό, αλλά μόνο όσους πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

 

«Γνωρίζουμε πως η άσκηση σε ασθενείς που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση και την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου», πρόσθεσε ο Dr Joshua Chu-Tan.

Διαβάστε επίσης:  Έλλειψη νοσηλευτών λόγω ανυπαρξίας σχεδιασμού και εργασιακών κινήτρων

 

«Προφανώς δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης σε ένα μόνο χάπι, καθώς τα οφέλη της εκτείνονται σε όλο το σώμα και υπερβαίνουν αυτά που θα μπορούσαν να “συνταγογραφηθούν”. Άλλωστε δεν είναι αυτός ο στόχος», κατέληξε.

Hot this week

ΓεΣΥ χωρίς έλεγχο και λογοδοσία που ευνοεί καταχρήσεις και ατιμωρησία

Οι ευθύνες του Προέδρου και του Υπουργού Υγείας είναι...

Προκήρυξη Θέσεων Βοηθών Γραμματειακών Λειτουργών (Επαρχία Λευκωσίας) (05-09-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με...

Καθυστέρηση στον διορισμό Συνηγόρου του Ασθενή – Αναμένει απαντήσεις η ΟΣΑΚ

Σε αναμονή του διορισμού του συνηγόρου του ασθενή είναι...

Πρωτοβουλία Ευρωβουλευτών για τον καρκίνο του προστάτη

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο...

Topics

Τραυματισμός δύο ανήλικων σε οδική σύγκρουση στην Πάφο

Οδική σύγκρουση που συνέβη λίγο πριν τις 9.00 το...

Έλλειψη νοσηλευτών λόγω ανυπαρξίας σχεδιασμού και εργασιακών κινήτρων

Του Γιάννη Κακαρή Κραυγή αγωνίας απευθύνουν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια,...

Εγκυμονεί κινδύνους η εισαγωγή νοσηλευτών που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα

Έντονες αντιδράσεις για την έλλειψη νοσηλευτών στην Κύπρο: Προειδοποιήσεις...

Προκήρυξη Θέσεων Βοηθών Γραμματειακών Λειτουργών (Επαρχία Λευκωσίας) (05-09-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με...

Προκήρυξη δυο κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (05-09-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Τριετής αναστολή άδειας σε γαστρεντερολόγο για άσεμνη επίθεση σε ασθενή

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αποφάσισε...

Πρωτοβουλία Ευρωβουλευτών για τον καρκίνο του προστάτη

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο...

Related Articles

Popular Categories