Συχνά οι γονείς για να αντιμετωπίσουν μια αρνητική συμπεριφορά του παιδιού τους ή ενδεχομένως για να την αποφύγουν, εφαρμόζουν ορισμένες μεθόδους πειθαρχίας που όχι μόνο δεν λειτουργούν αλλά μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και άγχος στα παιδιά.
«Ως γονείς, πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας σχετικά με τα αποτελέσματα που θέλουμε όταν επιβάλουμε μια μορφή πειθαρχίας στα παιδιά», λέει ο θεραπευτής άγχους Chad Brandt, PhD. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικό είναι να καταλάβουν γιατί αυτό που έκαναν ήταν λάθος ώστε να μην το επαναλάβουν.
Τρεις μέθοδοι πειθαρχίας που δεν είναι αποτελεσματικοί
Σωματική τιμωρία
Έρευνες που γίνονται κατά καιρούς, καταδεικνύουν ότι η σωματική τιμωρία δεν φέρνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Απεναντίας, μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου ενός παιδιού ακόμα και τη συμπεριφορά του παιδιού. Και παρόλο που τα παιδιά είναι πιθανό να μη βρουν κανένα είδος πειθαρχίας διασκεδαστικό ή ευχάριστο, το άγχος που προκαλεί η σωματική πειθαρχία μπορεί να επιδεινώσει προβλήματα συμπεριφοράς . «Όταν τα παιδιά βιώσουν τον πόνο θ’ αρχίσουν να λένε ψέματα ή να αποκρύπτουν πράγματα προκειμένου να μην τιμωρηθούν», αναφέρει ο Chad Brandt.
Υπερβολικά σκληρή πειθαρχία
Δεν είναι μόνο η σωματική τιμωρία που προκαλεί άγχος και φόβο στα παιδιά. Οι αυστηρές ποινές, η υπερβολική αυστηρότητα και η επιβολή αυστηρών ορίων μπορεί να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.Μπορεί να είναι χρήσιμο να συνδυάσετε ένα σύντομο τάιμ άουτ με μια άλλη μέθοδο πειθαρχίας για να βοηθήσετε τα παιδιά να αντιμετωπίσουν την κακή συμπεριφορά τους. Το παιδί σας έφαγε καραμέλα χωρίς να ρωτήσει; Δεν θα έχει επιδόρπιο εκείνο το βράδυ. Αλλά μην αφαιρείτε το επιδόρπιο για όλη την εβδομάδα.
Ασαφή όρια
Όταν οι κανόνες και οι προσδοκίες αλλάζουν ή δεν τηρούνται, τα παιδιά μπορεί να αγχωθούν ακόμα και όταν συμπεριφέρονται σωστά. Αυτός ο συνδυασμός σύγχυσης και φόβου επιτείνει το άγχος των παιδιών. Αντίθετα, η σαφήνεια και ο θετικός τρόπος αντιμετώπισης των πραγμάτων δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια ακόμα κι όταν κάνουν λάθη και μπορούν πιο εύκολα να τα αναγνωρίσουν και να μην τα επαναλάβουν.