Η λειτουργία φραγμού, απαραίτητη για τη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος και την πρόληψη δυνητικά επιθετικών εξωτερικών παραγόντων, γίνεται ακόμη πιο σημαντική την κρύα εποχή του χειμώνα. Η ειδική φροντίδα θα βοηθήσει στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Το κρύο και ο αέρας διαταράσσουν την καλή λειτουργία του δέρματος με διάφορες συνέπειες ανάλογα με τα προφίλ. Το ατοπικό δερμα, για παράδειγμα, έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει έντονη ξηρότητα που το χαρακτηρίζει, η οποία επιδεινώνεται με την επίδραση του κρύου με πιθανότητα ανάπτυξης δερματικών λοιμώξεων, ιδίως από σταφυλόκοκκους. Αλλά η χειμερινή περίοδος επηρεάζει και οποιοδήποτε άλλο λιγότερο εύθραυστο δέρμα, ειδικά με την επίδραση του ξηρού και κρύου αέρα.
Η Προστασία του Δέρματος τον ΧειμώναΖήτημα ισορροπίας
Το δέρμα μας τείνει να εξισορροπεί τον ρυθμό ενυδάτωσής του σύμφωνα με την εξωτερική υγρασία. Σε ένα περιβάλλον όπου ο αέρας είναι ξηρός, το νερό στο δέρμα τείνει να εξατμίζεται πολύ περισσότερο.
Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται πολύ πιο εύκολα, καθώς το υδρολιπιδικό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας εκπληρώνει λιγότερο καλά τη λειτουργία του να προστατεύει τα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας όπου συγκρατείται το νερό.
Με το κρύο, το υδρολιπιδικό φιλμ προστασίας της επιδερμίδας γίνεται πιο διαπερατό και επιτρέπει στο νερό να διαφεύγει περισσότερο από το συνηθισμένο.
Αλλά και ένας δεύτερος παράγοντας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα του συστήματος προστασίας του δέρματος τον χειμώνα. Ο άνεμος, οι ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία, τα ντους που είναι πολύ ζεστά και παρατεταμένα, βλάπτουν τον φραγμό προστασίας του δέρματος.
Ο τελευταίος αποτελείται από τα επιφανειακά στρώματα κερατινοκυττάρων της επιδερμίδας και το υδρολιπιδικό φιλμ, και δρα ως τσιμέντο στην επιφάνεια που ρυθμίζει τη διέλευση του νερού και διατηρεί την ακεραιότητα των ιστών.
Αυτός ο φραγμός, όταν λειτουργεί φυσιολογικά, προστατεύει από οτιδήποτε μπορεί να ερεθίσει ή να επιτεθεί στο σύστημα του δέρματος. Όταν χάνει όμως την αποτελεσματικότητά του, το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο και λιγότερο καλά οπλισμένο έναντι αλλεργιογόνων ή ερεθιστικών συστατικών (αιθέρια έλαια, αρώματα σε καλλυντικές φόρμουλες κ.λπ.) ή ακόμα και εξωτερικά παθογόνα.
Τα σημάδια αυτής της εξασθένησης είναι γρήγορα ορατά. Η επιδερμίδα αφυδατώνεται, γίνεται επιρρεπής σε ερεθισμούς χάνει τη λάμψη της γίνεται θαμπή, η υφή του δέρματος γίνεται τραχιά, οι λεπτές γραμμές είναι πιο έντονες, οι ρυτίδες πιο ορατές.
Αυτές είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μόνες συνέπειες που μπορεί να έχει το κρύο στο δέρμα. Όσο η επιδερμίδα προσβάλλεται μόνο επιφανειακά στο επίπεδο της κεράτινης στοιβάδας, η λειτουργία φραγμού παραμένει επαρκής για να μπλοκάρει ιούς, μικρόβια από το περιβάλλον… Με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει πληγή, φυσικά! Τα χέρια, ωστόσο, είναι περισσότερο ευπαθή.
Χωρίς σμηγματογόνους αδένες, θα υποστούν ευκολότερα τις επιπτώσεις της τακτικής έκθεσης στο κρύο, από το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο και μπορεί να εμφανίσουν διαβρώσεις και σκασίματα.
Προσδιορίστε τον τύπο του δέρματός σας
Προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα του δέρματος και να υποστηριχθεί η προστατευτική του λειτουργία κατά τη χειμερινή περίοδο, μπορούν να εφαρμοστούν καλλυντικά προϊόντα, αλλά δεν είναι όλα χρήσιμα.
Το ίδιο το δέρμα εξασφαλίζει τη διαδικασία καθαρισμού του, ανανεώνοντας τα κύτταρα του κάθε 28 ημέρες. Συνεπώς, οι θεραπείες καθαρισμού ή αποτοξίνωσης δεν έχουν αποδεδειγμένο φυσιολογικό όφελος.
Από την άλλη, η τακτική απολέπιση θα δώσει στο δέρμα μεγαλύτερη φωτεινότητα και θα επιτρέψει στα ενεργά συστατικά που περιέχονται στις φόρμουλες να διεισδύσουν πιο εύκολα στην επιδερμίδα. Όμως, τον χειμώνα, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε μέτρια απολέπιση ή να επιλέγετε πολύ απαλά και προσαρμοσμένα προϊόντα στον τύπο του δέρματός σας, επειδή προσβάλουν το προστατευτικό υδρολιπιδικό φιλμ, αυτό το πολύτιμο μείγμα λιπιδίων και φυσικών παραγόντων ενυδάτωσης που τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει.
Ακόμη και για το λιπαρό δέρμα, η συχνή απολέπιση ενέχει τον κίνδυνο της υπερ-διέγερσης των σμηγματογόνων αδένων, αντισταθμίζοντας το λειαντικό αποτέλεσμα.
Ο καθαρισμός του δέρματος, επίσης, πρέπει να γίνεται με μη επιθετικές φόρμουλες, που δεν ξηραίνουν την επιδερμίδα. Τα προϊόντα Surgras και τα δερματολογικά προϊόντα καθαρισμού με ουδέτερο pH, καθώς και τα έλαια καθαρισμού πρέπει να προτιμώνται.
Η υγιεινή του προσώπου και του σώματος θα ολοκληρωθεί με την εφαρμογή μιας ενυδατικής κρέμας. Αυτή μπορεί να συνδυάσει ενυδατικά ενεργά συστατικά (υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, ουρία κ.λπ.) και λιπαρές ουσίες (βούτυρο καριτέ, φυτικά έλαια, σκουαλάνιο κ.λπ.) με μαλακτικές ιδιότητες, για να αυξήσει την ενυδάτωση και να τη διατηρήσει στην επιδερμίδα.
Αν θέλουμε ένα υψηλότερο στάδιο προστασίας, τα λιπαντικά συστατικά – ορυκτέλαια, σιλικόνες – θα σχηματίσουν ένα αδιάβροχο φιλμ στην επιδερμίδα και θα απομονώσουν το σύστημα του δέρματος από το εξωτερικό περιβάλλον.
Πριν αποφασίσετε ποια θεραπεία θα εφαρμόσετε, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε τον τύπο του δέρματός σας. Το λιπαρό δέρμα θα χρειαστεί πολλά ενυδατικά συστατικά αλλά λίγα λιπίδια (σύσταση gel-cream), ενώ το ξηρό δέρμα θα ωφεληθεί περισσότερο από έναν συνδυασμό ενεργών ενυδατικών και λιπαρών ουσιών (πλούσια υφή) επειδή, επιφανειακά, έχει φυσικά μόνο λίγα λιπίδια.