«Όμικρον» : Σε πόσες μέρες εκδηλώνονται τα συμπτώματα

Η απειλή της μετάλλαξης Όμικρον συνεχίζει και προκαλεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, ενώ στο μικροσκόπιο των ειδικών βρίσκεται ο χρόνος επώασης της.

Να σημειωθεί εδώ ότι από τη στιγμή που το άτομο προσβαλλόταν από τη covid-19χρειάζονταν περίπου πέντε με έξι μέρες μέχρι τα πρώτα συμπτώματα να κάνουν την εμφάνισή τους.

Στους μήνες που μεσολάβησαν νέες μεταλλάξεις προέκυψαν. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς των ερευνητών, η περίοδος επώασης που ξεκίνησε από τις 5 μέρες για την Άλφα, μειώθηκε στις 4 ημέρες για τη Δέλτα και σε 3 ημέρες για την μετάλλαξη Όμικρον.

Ο αριθμός αυτός είναι μάλλον κακό νέο για την εξέλιξη της πανδημίας καθώς πρακτικά συμβάλει στην εξάπλωση του ιού. Όσο μικρότερη είναι η περίοδος επώασης ενός ιού, τόσο γρηγορότερα το άτομο ξεκινάει να τον μεταδίδει κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτερη εξάπλωσή του. Μια σύντομη περίοδος επώασης κάνει τον ιό πολύ δυσκολότερο να ελεγχθεί, όπως επισημαίνει στον The Atlantic η επιδημιολόγος του Johns Hopkins, Jennifer Nuzzo.

Διαβάστε επίσης:  Ανησυχία ΠΑΣΥΚΙ για τα οικονομικά ελλείμματα ΟΚΥπΥ

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί έναν ιό τέτοιου είδους. Σε λιγότερο από έναν μήνα εντοπίζονται κρούσματά της σε δεκάδες κράτη ενώ ο αριθμός των μολύνσεων εκτινάσσεται. Εάν – όπως υποψιάζονται οι επιστήμονες – ο ιός αυτός έχει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται με τέτοιες ταχύτητες στον ανθρώπινο οργανισμό ακόμα και στην περίπτωση ανθρώπων που έχουν μια σχετική ανοσία λόγω του εμβολίου, τότε αυτό αφήνει στους ειδικούς αρκετά μειωμένο χρόνο για τον εντοπισμό του και συνεπώς την παρεμπόδιση της εξάπλωσής του.

Βέβαια τίποτα δεν μπορεί να είναι δεδομένο μιας και πρόκειται για τις πρώτες εβδομάδες της μάχης κατά της παραλλαγής Όμικρον και τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες είναι ακόμα περιορισμένα ενώ μπορεί να διαφέρουν μεταξύ πληθυσμών. Όμως, εάν τα μέχρι τώρα συμπεράσματα για την Όμικρον επιβεβαιωθούν καθίσταται αναγκαίο να δοθούν στην αγορά νέα τεστ που μπορούν να εντοπίσουν τον ιό σε ακόμα πιο αρχικό στάδιο. “Εάν η Όμικρον έχει συντομότερη περίοδο επώασης, θα προκληθεί ένα χάος στον τρόπο εντοπισμού και αντιμετώπισής της” σημειώνει ο Omai Garner, κλινικός μικροβιολόγος στο Σύστημα Υγείας του UCLA.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης:  Άρχισε 10/4 η πληροφόρηση ΟΑΥ για έκβαση αιτημάτων λογοθεραπείας σε δικαιούχους