Thursday, November 28, 2024

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί είναι σημαντική η 3η δόση για τους διπλά εμβολιασμένους

Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον πυροδότησε εικασίες ανά την υφήλιο ότι μπορεί να είναι ανθεκτικότερη στα εμβόλια για την Covid-19 σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, περιλαμβανομένης και της Δέλτα.

Τα διαθέσιμα στην ΕΕ εμβόλια λειτουργούν εκπαιδεύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά της πρωτεϊνης ακίδας, που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός για να μολύνει τα κύτταρα συνδεόμενος με τον υποδοχέα ACE2. H Όμικρον διαθέτει πάνω από 30 μεταλλάξεις σε αυτή την πρωτεϊνη, περιλαμβανομένων και δέκα στην περιοχή σύνδεσης με τον υποδοχέα (RBD).

Γνωρίζουμε ότι διπλά εμβολιασμένοι μολύνονται από την μετάλλαξη Δέλτα, αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι τρεις φορές λιγότερες απ’ ό,τι αν δεν είχαν κάνει το εμβόλιο. Και το σημαντικότερο; Οι εμβολιασμένοι διατρέχουν εννιά φορές μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν αν μολυνθούν.

Διαβάστε επίσης:  Ολοταχώς για απεργία οι γιατροί – Δεν βρέθηκε η χρυσή τομή στη συνάντηση με ΟΚΥπΥ

Αν και η μόλυνση με τη μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται πιθανότερη, σύμφωνα με τον καθηγητή ανοσολογίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Πολ Μόργκαν, «το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι μια άμβλυνση παρά ολοσχερής απώλεια» της ανοσίας. «Ο ιός δεν μπορεί να χάσει κάθε επίτοπο στην επιφάνειά του, γιατί αν το έκανε η πρωτεϊνη ακίδα δεν θα μπορούσε πλέον να λειτουργήσει. Άρα, ενώ ορισμένοι από τους κλώνους αντισωμάτων και Τ κυττάρων που δημιουργήθηκαν για προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού ή των εμβολίων μπορεί να μην αποτελεσματικοί, θα υπάρχουν άλλοι που θα παραμένουν αποτελεσματικοί», σημειώνει.

Μετάλλαξη Όμικρον: Η σημασία της τρίτης δόσης
Ως εκ τούτου είναι μεγάλης σημασίας η ενίσχυση αυτής της προστασίας με τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε τρίτες δόσεις εμβολίων για την Covid-19. «Αν (λόγω της μετάλλαξης Όμικρον) η μισή ή τα δύο τρίτα ή όποιο άλλο ποσοστό της ανοσιακής απόκρισης δεν είναι πια αποτελεσματική και μένεις με το υπόλοιπο μισό, τότε όσο πιο ενισχυμένο είναι αυτό, τόσο το καλύτερο».

Διαβάστε επίσης:  ΟΚΥΠΥ: Οι γιατροί εμμένουν στην πληρωμή για το 2023-2024, προκαλώντας αναβολές σε θεραπείες

Καλύτερη εμφανίζεται η εικόνα για τους διπλά εμβολιασμένους που μολύνθηκαν από τη μετάλλαξη Δέλτα γιατί έτσι απέκτησαν «υβριδική ανοσία». «Αν έχεις κάνει δύο δόσεις εμβολίου και μετά μολυνθείς από τη Δέλτα και αναρρώσεις, τότε έχεις αποκτήσει μια πολύ ευρεία, πολύ αποτελεσματική ανοσιακή απόκριση, η οποία πιθανώς καλύπτει αρκετά καλά οποιαδήποτε παραλλαγή μπορεί κανείς να σκεφτεί», τονίζει ο καθηγητής ιολογίας Ντέηβιντ Μάθιους του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Κι αυτό γιατί τέτοια άτομα εκτέθηκαν στον ιό (μέσω της μόλυνσης από τη Δέλτα) και στην πρωτεϊνη ακίδα του αρχικού στελέχους μέσω του εμβολιασμού. «Αυτό σημαίνει ότι έχεις καλύτερη απόκριση αντισωμάτων που καλύπτει τόσο το κλασικό όσο και τα σύγχρονα στελέχη με μια πολύ ευρεία απόκριση Τ κυττάρων και όχι μόνον κατά της πρωτεϊνης ακίδας, αλλά έναντι όλων των άλλων πρωτεϊνών που παράγει ο SARS-CoV-2 κι αυτό βοηθά αφάνταστα», συμπληρώνει.

Hot this week

Συνάντηση Υπ.Υγείας με ΠΑΣΥΚΙ – ΠΑΣΥΔΥ αύριο για την απεργία των γιατρών

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΚΙ Σωτήρη Κούμα και...

1,3 δισεκατομμύρια ευρώ διεκδικεί το υπουργείο Υγείας από τον ΟΚΥπΥ

1,3 δισεκατομμύρια ευρώ διεκδικεί το υπουργείο Υγείας από τον...

Συνεχίζεται και σήμερα η 48ωρη απεργία των ιατρών του δημοσίου

Συνεχίζεται και σήμερα η 48ωρη απεργία των ιατρών του...

Συνεχίζεται η 48ωρη απεργία γιατρών στα Νοσοκομεία Πάφου και Π. Χρυσοχούς

Συνεχίζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, καθώς και στο Νοσοκομείο...

Related Articles

Popular Categories