Αν έχετε δοκιμάσει κεφίρ, σκεφτείτε ότι το αϊράνι μοιάζει αρκετά με αυτό, απλώς υπάρχει μια μικρή διαφορά στη διαδικασία παραγωγής τους.
Η διαδικασία με την οποία παρασκευάζεται το αϊράνι του παρέχει μια σημαντική ποσότητα προβιοτικών, τα οποία είναι ευεργετικά για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Εκτός από τα προβιοτικά το ξινόγαλα έχει και όλη τη διατροφική αξία του κλασικού γάλακτος.
Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, μάλιστα ανώτερης και από αυτήν που περιέχει το αυγό, ασβεστίου και φωσφόρου, ενώ περιέχει και σημαντικά ποσοστά ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Α και Β12, ψευδαργύρου και μαγνησίου.
Το ξινόγαλα βοηθά το έντερο να απορροφήσει ευκολότερα το ασβέστιο.
Επιπλέον μπορεί και προστατεύει το εντερικό σύστημα από λοιμώξεις και άλλες παθήσεις, ενώ μπορεί να μειώσει και την υψηλή χοληστερίνη.
Μέσα σε όλα αυτά γίνονται έρευνες και για πιθανή αντικαρκινική δράση του.
Επειδή όμως περιλαμβάνει σημαντικές ποσότητες λακτόζης, χρειάζεται να προσέχουν όσοι έχουν προβλήματα δυσανεξίας στη λακτόζη.
Τέλος, για όσους ανησυχούν για τις θερμίδες, το ξινόγαλα μπορεί να καταναλωθεί άφοβα μιας και έχει λίγες θερμίδες, 100 θερμίδες ανά φλιτζάνι, ενώ είναι και αρκετά χορταστικό.