Friday, May 9, 2025

Μετάλλαξη Όμικρον: Πότε θα υπάρξουν σαφή δεδομένα

Η πολύ πρόσφατη ταυτοποίηση ενός νέου στελέχους του SARS-CoV-2 της μετάλλαξης Όμικρον, που οδηγεί σε νόσο COVID-19 έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία με ιδιαίτερα σημαντικές υγειονομικές αλλά και κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις.

Το νέο στέλεχος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά σε δείγματα ασθενών με COVID-19 που συλλέχθηκαν στις 11 Νοεμβρίου 2021 στη Μποτσουάνα, ενώ πολύ σύντομα ταυτοποιήθηκε και στη Νότια Αφρική καθώς και σε έναν εμβολιασμένο ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ μετά από ταξίδι στη Νότια Αφρική κατά τα χρονικό διάστημα 22 Οκτωβρίου με 11 Νοεμβρίου 2021. Το στέλεχος Β.1.1.529 ανιχνεύτηκε και σε άλλο ένα άτομο στο ξενοδοχείο όπου διέμενε σε καραντίνα ο ταξιδιώτης με τον οποίο ήρθε σε επαφή.

Ακολούθως, νέες περιπτώσεις COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος καταγράφηκαν στο Ισραήλ και στο Βέλγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρούσμα που εντοπίστηκε στο Βέλγιο δεν είχε εμβολιαστεί ούτε είχε προηγουμένως νοσήσει από COVID-19 και είχε ταξιδέψει μόνο στην Αίγυπτο και στην Τουρκία, ενώ εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες μετά το ταξίδι στην Αίγυπτο μέσω Τουρκίας στις αρχές του Νοεμβρίου 2021.

Διαβάστε επίσης:  Bristol Myers Squibb: Η δύναμη της καινοτομίας στην ογκολογική φροντίδα.

Το γεγονός εγείρει ανησυχίες σχετικά με την εξάπλωση του νέου στελέχους σε περισσότερες χώρες όχι μόνο της Αφρικής αλλά και άλλων ηπείρων. Κρούσματα COVID-19 που οφείλονται στο νέο στέλεχος έχουν επίσης καταγραφεί σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη με το νέο στέλεχος οδηγεί σε πιο σοβαρή συμπτωματολογία.

Μετάλλαξη Όμικρον: «Στέλεχος ανησυχίας»
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ονόμασε το νέο στέλεχος Β.1.1.529 «Όμικρον» και το χαρακτήρισε «στέλεχος ανησυχίας». Το νέο στέλεχος Β.1.1.529 εμφανίζει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό προφίλ 32 μεταλλάξεων στα γονίδια της πρωτεΐνης – ακίδας S που χρησιμοποιεί ο ιός προκειμένου να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ο αριθμός και το είδος των μεταλλαγών προκαλούν προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Διαβάστε επίσης:  Κρίσιμη η κατάσταση 3,5 μηνών βρέφους με μηνιγγίτιδα – Τι λέει ο Δρ. Αβραάμ Ηλίας

Ο ιολόγος Tom Peacock από το Imperial College London σημειώνει ότι είναι το πρώτο στέλεχος του SARS-CoV-2 με δύο μεταλλαγές που κωδικοποιούν για τη θέση διάσπασης της φουρίνης στην πρωτεΐνη S, τις P681H και N679K. Αυτές οι μεταλλαγές, μαζί με τη H655Υ, σχετίζονται με βελτιωμένη ικανότητα του ιού να εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα και αυξημένο δυναμικό μετάδοσης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάλλαξη P681H ανιχνεύεται και στο στέλεχος Δέλτα.

Επιπλέον, η διαγραφή nsp6 (Δ105-107) μπορεί να σχετίζεται με διαφυγή της φυσικής ανοσίας του ανθρώπου, καθώς οδηγεί σε ανταγωνισμό της δράσης των ιντερφερονών που έχουν αντι-ιική δράση, και επιπλέον μπορεί να σχετίζεται και με αυξημένη μεταδοτικότητα. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει ανιχνευτεί επίσης και στα στελέχη ‘Αλφα, Βήτα, Γάμμα και Λάμδα. Πέρα από τις μεταλλαγές που αφορούν την πρωτεΐνη S, υπάρχουν και άλλες ανησυχητικές μεταλλαγές στο στέλεχος Όμικρον όπως οι R203K και G204R που αφορούν το νουκλεοκαψίδιο, που σχετίζονται με αυξημένη λοιμογονικότητα και έχουν επίσης ανιχνευτεί στα στελέχη ‘Αλφα,

Διαβάστε επίσης:  Στα €113 εκ. το πλεόνασμα ΓεΣΥ το 2024, στα €707 εκ. το αποθεματικό

Μετάλλαξη Όμικρον: Γάμμα και Λάμδα.
Οι μεταλλάξεις που ανιχνεύτηκαν στο νέο στέλεχος Όμικρον μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, διαφυγής της προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός καθώς και μειωμένης αποτελεσματικότητας των θεραπειών με μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα είναι αναγκαία για να καθοριστεί το ακριβές επίπεδο κινδύνου.

Hot this week

Σοβαρές καθυστερήσεις, αλλά και απόρριψη αιτημάτων ογκολόγων για φάρμακα ασθενών

Στην εγγραφή θέματος για τα κωλύματα στη διαδικασία εγκρίσεων...

Κόλλησε στις εξαγγελίες και η επέκταση της Εντατικής Νεογνών στο Μακάρειο

Στις εξαγγελίες κόλλησε και η επέκταση της Μονάδας Εντατικής...

ΠΙΣ: Χρόνιο και απαράδεκτο φαινόμενο οι διακοπές λογισμικού του ΓεΣΥ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει για πολλοστή φορά,...

Ολιστική προσέγγιση για αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας ζητά η ΔΟΘ

Η Κύπρος αριθμεί σήμερα περίπου 1.400 άτομα που ζουν...

Topics

Σοβαρές καθυστερήσεις, αλλά και απόρριψη αιτημάτων ογκολόγων για φάρμακα ασθενών

Στην εγγραφή θέματος για τα κωλύματα στη διαδικασία εγκρίσεων...

Κόλλησε στις εξαγγελίες και η επέκταση της Εντατικής Νεογνών στο Μακάρειο

Στις εξαγγελίες κόλλησε και η επέκταση της Μονάδας Εντατικής...

Ολιστική προσέγγιση για αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας ζητά η ΔΟΘ

Η Κύπρος αριθμεί σήμερα περίπου 1.400 άτομα που ζουν...

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Άτομα που λαμβάνουν εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα έχουν...

Related Articles

Popular Categories