Thursday, July 3, 2025

Τι να κάνετε για ένα νύχι που μπαίνει στο δέρμα

Τα νύχια που μπαίνουν στο δέρμα ή είσφρυση όνυχος ή ονυχοκρύπτωση, όπως ονομάζεται η πάθηση αυτή, είναι επώδυνη και δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία.

«Παρότι τα στενά παπούτσια είναι ο νούμερο ένα λόγος της ονυχοκρύπτωσης, ανεξάρτητα από το ύψος του τακουνιού, οι ψηλοτάκουνες γόβες που προκαλούν ολίσθηση του πέλματος προς τη μύτη του παπουτσιού, είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς. Αυξημένος κίνδυνος υπάρχει βέβαια κι όταν τα παπούτσια είναι μικρά. Αυτό συμβαίνει συχνά στα παιδιά και στους εφήβους. Η ταχύτατη ανάπτυξη του σώματός τους και φυσικά των ποδιών τους μπορεί να καταστήσει τα παπούτσια τους μικρά πολύ γρήγορα. Μέχρι αυτό να γίνει αντιληπτό από τους γονείς ή τα ίδια τα παιδιά και να αντικατασταθούν, η βλάβη μπορεί ήδη να έχει προκληθεί», εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι την πάθηση αναπτύσσουν συχνότερα οι άνδρες ηλικίας 15-40 ετών, και η πιο συχνά προσβεβλημένη περιοχή είναι η έξω άκρη του μεγάλου δακτύλου. Έχει αναφερθεί ότι περίπου το 20% των ασθενών που επισκέπτονται τον ιατρό με προβλήματα στα πόδια έχουν κάποιο νύχι που έχει εισχωρήσει στο δέρμα τους.

Νύχια που μπαίνουν στο δέρμα: Αιτίες
Εκτός από το μέγεθος και το σχήμα των παπουτσιών, υπάρχει ένας αξιοσημείωτος αριθμός άλλων εξωγενών και εγγενών παραγόντων που ενοχοποιούνται για την ανάπτυξη είσφρυσης όνυχος. Τέτοιοι είναι:

Διαβάστε επίσης:  Ρυθμίζονται οι κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας

• Η κληρονομικότητα. Πολλοί άνθρωποι κληρονομούν την τάση να αναπτύσσουν τα νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

• Το ακατάλληλο κόψιμο των νυχιών. Το πολύ βαθύ κόψιμο των νυχιών είναι επίσης μια συχνή αιτία ονυχοκρύπτωσης. Κι αυτό συμβαίνει διότι όταν τα νύχια είναι πολύ κοντά, το δέρμα που βρίσκεται στο πλάι τους έχει την τάση να διπλώνει επάνω από αυτά – να τα “σκεπάζει”.

• Ένας τραυματισμός. Ο επαναλαμβανόμενος τραυματισμός ενός νυχιού, όπως συμβαίνει στους ποδοσφαιριστές που χτυπούν την μπάλα στα ακροδάχτυλα των ποδιών τους και στις μπαλαρίνες που φορούν πουέντ (τα ειδικά παπουτσάκια για να στέκονται στις μύτες των ποδιών τους) ή ακόμα και ο άπαξ τραυματισμός του, π.χ. από πτώση βαρέος αντικειμένου που έχει οδηγήσει σε απώλεια του νυχιού.

• Η κακή κυκλοφορία. Η ύπαρξη ορισμένων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, και η εμμονή σε κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, προκαλούν κακή κυκλοφορία και γίνονται αιτία ονυχοκρύπτωσης.

• Η ονυχομυκητίαση. Οι μολύνσεις από μύκητες προκαλούν λέπτυνση ή πλάτυνση του νυχιού, οδηγώντας σε εισχώρησής του στο δέρμα.

Διαβάστε επίσης:  Νέα κριτήρια ΟΑΥ: Τι αλλάζει στην έγκριση εξειδικευμένων θεραπειών για ασθενείς του ΓεΣΥ

• Διαταραχές του θυρεοειδούς. Κάποιες διαταραχές του αδένα προκαλούν λέπτυνση ή κύρτωση των νυχιών, με αποτέλεσμα τη δίπλωση του δέρματος πάνω από το νύχι και τη δημιουργία οιδήματος στο δέρμα που βρίσκεται στο άκρο του νυχιού.

• Η υπεριδρωσία και η κακή υγιεινή των ποδιών. Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να μαλακώσει την κοίτη του νυχιού, με αποτέλεσμα αυτό να διεισδύει εύκολα στο δέρμα.

• Κάποια φάρμακα (π.χ. ρετινοειδή, από του στόματος αντιμυκητιασικά, και φάρμακα κατά του καρκίνου) έχουν ενοχοποιηθεί για ονυχοκρύπτωση.

Νύχια που μπαίνουν στο δέρμα:Αντιμετώπιση – Θεραπεία
Ανεξάρτητα από την αιτία, η αμέλεια αναζήτησης θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, και συγκεκριμένα σε λοίμωξη, από την είσοδο μολυσματικών παραγόντων στον οργανισμό, μέσω του σκισίματος του δέρματος που προκαλείται από την πίεση του νυχιού που μεγαλώνει προς τα μέσα.

Οι επιλογές διαχείρισης της πάθησης είναι ποικίλες. Υπάρχουν συντηρητικές και χειρουργικές θεραπείες. Οι μη χειρουργικές επιλογές γενικά προτιμώνται για ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα και οι χειρουργικές για εκείνους με σοβαρότερα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένες χειρουργικές τεχνικές έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά υποτροπής και επομένως θα πρέπει να εξετάζονται ως επιλογή συχνότερα, παρά το γεγονός ότι είναι πιο επεμβατικές.

Διαβάστε επίσης:  Καμπανάκι από ΟΣΑΚ: Το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης θα πλήξει τους ασθενείς

Ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας που θα ακολουθηθεί, δίνονται στους ασθενείς οδηγίες για τη χρήση κατάλληλων υποδημάτων που επιτρέπουν στα δάχτυλα να κινούνται ελεύθερα μέσα σε αυτά, χωρίς να πιέζονται καθόλου.

Επίσης, οι ασθενείς μαθαίνουν τον σωστό τρόπο κοπής των νυχιών, ώστε να μην εισχωρούν στο δέρμα και κυρίως να μην μολύνονται.

«Αν και είναι προτιμότερο οι πάσχοντες από ονυχοκρύπτωση να απευθύνονται σε κάποιον επαγγελματία για να κόψουν το νύχι που παρουσιάζει βλάβη, όσοι αποφασίζουν να το κάνουν μόνοι τους, στο σπίτι, πρέπει να το κόβουν ευθεία και λίγο, χρησιμοποιώντας ψαλιδάκι ή πενσάκι που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τα νύχια των ποδιών.

Εάν το νύχι πονάει πολύ ή παρουσιάζει σημάδια μόλυνσης, δεν θα πρέπει να καθυστερεί η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής, από δερματολόγο και όχι από το ίντερνετ, όπου μπορεί να διαβάσει κανείς πιθανές θεραπείες. Ο λόγος είναι ότι αν και μερικές είναι απλές και μπορούν να επιχειρηθούν από τον ασθενή, ενέχουν τον κίνδυνο μολύνσεων εάν δεν εκτελεσθούν σωστά», καταλήγει ο ειδικός.

Hot this week

Μασάζ προσώπου

ΤηςΚριστίν ΚιλικίταΤο μασάζ προσώπου είναι μια ευχάριστη και ωφέλιμη...

Πειραματικό φάρμακο καίει το λίπος και μειώνει το σάκχαρο

Μείωση του σακχάρου στο αίμα και ενίσχυση της καύσης...

ΠΑΣΥΚΙ: Δεν είμαστε ενάντια στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Δεν αντιτίθεται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, στην έρευνα ή στην...

Ο νέος ανταγωνιστής του Ozempic έρχεται από την Κίνα

Υπέρβαροι ασθενείς, που έλαβαν ένα νέο φάρμακο απώλειας βάρους...

Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται 17χρονος που τραυματίστηκε στα επεισόδια της Λάρνακας

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με τη κατάσταση του να...

Topics

Εντός Ιουλίου Ιατρεία Ταχείας Διακίνησης σε Λάρνακα-Λεμεσό-Αγία Νάπα

Καμία καθυστέρηση δεν παρατηρείται στο Ιατρείο Ταχείας Διακίνησης του...

Καμπανάκι από ΟΣΑΚ: Το νομοσχέδιο για τα Κέντρα Αποκατάστασης θα πλήξει τους ασθενείς

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ζητά αναβολή της σημερινής...

ΠΟΥ: Προωθεί σχέδιο αύξησης τιμών κατά 50% στη ζάχαρη, το αλκοόλ και τον καπνό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ασκεί πιέσεις προκειμένου οι χώρες...

ΟΣΑK: Αναβολή συζήτησης ν/σ για τα Κέντρα Αποκατάστασης από την Ολομέλεια

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου ζητά την αναβολή της...

Ανακοίνωση Φορέα Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων – Αποκατάστασης Σ.Ι.Ν.Α

Σκοτεινά συμφέροντα εκατομμυρίων πίσω από τις κινήσεις των γηροκομείων...

Εκστρατεία πρόληψης από ΠΑΣΥΚΑΦ για καρκίνο μαστού και τραχήλου της μήτρας

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου...

ΠΑΣΥΚΙ: Δεν είμαστε ενάντια στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Δεν αντιτίθεται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση, στην έρευνα ή στην...

Related Articles

Popular Categories