Sunday, November 24, 2024

6 απλές συμβουλές για να γεράσεις καλύτερα

Δεν μπορείς να σταματήσεις τον χρόνο. Μπορείς όμως να καθυστερήσεις τα σημάδια του. Μπορείς να γεράσεις καλύτερα απολαμβάνοντας καλή υγεία, έχοντας νεανική διάθεση και ωραία εμφάνιση.

Κάνε ασκήσεις ενδυνάμωσης
Τι λένε οι έρευνες: 15ετής έρευνα έδειξε ότι ενήλικες άνω των 65 ετών που έκαναν ασκήσεις με αντιστάσεις 2 φορές την εβδομάδα είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της έρευνας από αυτούς που δεν έκαναν. Η μυϊκή μάζα θεωρείται στην πραγματικότητα καλύτερος προγνωστικός δείκτης μακροζωίας από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Τι να κάνεις: Θέλει και ερώτημα; Αφιέρωσε 2-3 φορές την εβδομάδα σε προπόνηση με αντιστάσεις. Και λέγοντας αντιστάσεις δεν εννοούμε μόνο τα βάρη αλλά και τα λάστιχα, ασκήσεις με το βάρος του σώματος, σκουός, πους απς κ.ά. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην ηλικία των 40 ξεκινά η απώλεια της μυϊκής μάζας, ενώ υπολογίζεται ότι χάνουμε 1-2% της μυϊκής μάζας κάθε χρόνο μετά τα 50.
Βρες εδώ ποια είναι η κατάλληλη άσκηση για την ηλικία σου.

Απέφευγε το κόκκινο κρέας και κόψε εντελώς τα αλλαντικά
Τι λένε οι έρευνες: Τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα κρέατα είναι ότι πιο ανθυγιεινό μπορείς να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου. Σύμφωνα με σειρά ερευνών της Κλινικής Μάγιο (Mayo Clinic) η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ιδιαίτερα των αλλαντικών (μπέικον, λουκάνικα, σαλάμια κ.ά) συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου.
Τι να κάνεις: Οι έρευνες έδειξαν ότι όσοι είναι πολλά χρόνια φυτοφάγοι (17 χρόνια ή περισσότερα) ζουν έως και 3,6 χρόνια περισσότερο από τους άλλους συμμετέχοντες στις έρευνες. Αν δεν μπορείς να κόψεις το κρέας τουλάχιστον περιόρισε την κατανάλωση του σε 1-2 μικρομερίδες τον μήνα.

Διαβάστε επίσης:  Έξυπνος Οδηγός για Ένα Εντυπωσιακό e-shop

Κάνε κάθε μέρα κάτι που να σε ευχαριστεί
Τι λένε οι έρευνες: Σύμφωνα με μελέτη που κράτησε 29 χρόνια οι σκέψεις μας για την υγεία μας (γνωστό και ως υποκειμενική υγεία) είναι ένας από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες του πραγματικού κινδύνου θανάτου. Όσο πιο υγιείς ένιωθαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, τόσο περισσότερο ζούσαν.
Τι να κάνεις: «Αν κάνεις πάντα αυτό που σ’ αρέσει, τουλάχιστον ένας άνθρωπος θα είναι ευχαριστημένος» έλεγε η Κάθριν Χέπμπορν. Και όταν είσαι ευχαριστημένος βλέπεις τη ζωή με άλλα μάτια, ακόμα και η υγεία σου μπορεί να γίνει καλύτερη. Φρόντισε λοιπόν να κάνεις καθημερινά επιλογές που σε κάνουν να νιώθεις και να είσαι πιο υγιής: έναν περίπατο το απόγευμα, μια συνάντηση με φίλους, μια έξοδο σε θέατρο ή σινεμά, κοιμήσου λίγο πιο νωρίς το βράδυ, απόλαυσε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι και… συνέχισε να κάνεις καλές επιλογές!

Διαβάστε επίσης:  Ηλεκτρονικός οδηγός για το ΓεΣΥ: Επικοινωνία, πληροφόρηση και στοιχεία παρόχων

Μην αντιμετωπίζεις την άσκηση σαν κάτι προαιρετικό
Τι λένε οι έρευνες: Η τακτική άσκηση, χρόνο με το χρόνο, βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου μας από τις επιπτώσεις της γήρανσης, βοηθώντας στη δημιουργία νέων νευρώνων, αυξάνοντας τη ροή του αίματος σε περιοχές που ελέγχουν τη μνήμη και βοηθώντας στη διατήρηση του συνολικού όγκου του εγκεφάλου, ο οποίος συρρικνώνεται με την ηλικία. Άλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άσκηση βοήθησε στην προστασία από εγκεφαλικές αλλαγές που σχετίζονται με την άνοια σε άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω. Όμως για να διατηρήσεις τα καλά αυτά αποτελέσματα χρειάζεται να είσαι συνεπής. Μόλις 10 μέρες αποχής και η ροή του αίματος στον εγκέφαλο μειώνεται σοβαρά!
Δες εδώ πώς μπορείς να καλλιεργήσεις την ευφυΐα σου καθώς μεγαλώνεις.
Τι να κάνεις: Θεώρησε την άσκηση κάτι εξίσου σημαντικό με τα ραντεβού της δουλειάς σου και δώσε τους προτεραιότητα. Ακόμα καλύτερα να τα σημειώνεις στο ημερολόγιό σου όπως ακριβώς θα έκανες εάν ήταν αληθινά ραντεβού.

Διαβάστε επίσης:  Θεραπείες με ελαιόλαδο για το δέρμα

Βάλε στη διατροφή σου την ολική άλεση
Τι λένε οι έρευνες: Ξέχνα λευκό ρύζι, λευκό ψωμί, απλά δημητριακά. Μάθε να προτιμάς τα προϊόντα ολικής άλεσης και θα έχεις ακόμα και 22% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνεις πρόωρα σύμφωνα με έρευνα. Περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες που βοηθούν στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης, καθώς επίσης και του σωματικού μας βάρους, ενώ βοηθούν και το εντερικό και πεπτικό μας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα.
Τι να κάνεις: Επεδίωξε να καταναλώνεις σε κάθε γεύμα δημητριακά ολικής άλεσης.

Δώσε προτεραιότητα στα αγαπημένα σου πρόσωπα
Τι λένε οι έρευνες: Οι στενοί κοινωνικοί δεσμοί ωφελούν την υγεία μας, επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας και μας κάνουν να ζούμε περισσότερο. Η έλλειψη κοινωνικής ζωής έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονών, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερη περίμετρο μέσης. Όταν είμαστε σε μεγάλη ηλικία, ο αριθμός των φίλων μας έχει τη μεγαλύτερη σημασία, ενώ στη μέση ηλικία η συναισθηματική μας εγγύτητα με αυτούς.
Τι να κάνεις: Βρες χρόνο για φίλους που πραγματικά σε αγαπούν, σου συμπαραστέκονται και σε υποστηρίζουν. Όσο για τους άλλους, τους τοξικούς; «Λυπάμαι, δεν προλαβαίνω» είναι μια καλή απάντηση.

Hot this week

Ετοιμάζεται για απεργία γιατρών ο ΟΚΥπΥ, είναι ανοιχτός σε διάλογο, λέει ο Χαριλάου

Ο ΟΚΥπΥ προετοιμάζεται για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που...

Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του ΓΝ Αμμοχώστου, αναφέρει ο ΟΚΥπΥ

Στα δέκα εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό της επένδυσης...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης Λεμεσού – Πάφου (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για μία (1) κενή θέση Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή Διεύθυνσης...

Προκήρυξη τριών κενών θέσεων Τεχνικών Μηχανικών (Ηλεκτρολογίας) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για τρεις (3) κενές θέσεις Τεχνικών Μηχανικών (Ηλεκτρολογίας) του Οργανισμού...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Μηχανολογική Μηχανική) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για μία (1) κενή θέση Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Μηχανολογική Μηχανική) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών...

Προκήρυξη τριών κενών Θέσεων Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Πολιτική Μηχανική) (22-11-24)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για τρεις (3) κενές θέσεις Μηχανικού Κτιρίων και Υποδομών (Πολιτική Μηχανική) του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας,...

Related Articles

Popular Categories