Μπορεί οι ζεστές καλοκαιρινές μέρες να έχουν απομακρυνθεί και μαζί τους οι γευστικοί πειρασμοί που απειλούσαν την σιλουέτα μας, γνωστοί και ως ταβερνάκια με φίλους, παγωτό στη βεράντα, μπάρμπεκιου στο εξοχικό… Ωστόσο ο κίνδυνος καραδοκεί γιατί και το φθινόπωρο έχει τα δικά του ολισθήματα. Δες ποια είναι αυτά.
Τι να προσέξεις το φθινόπωρο για να μην πάρεις βάρος
Άγχος
Η ξένοιαστη εποχή που κυκλοφορούσαμε με τα σορτσάκια και τις σαγιονάρες έχει περάσει, και έχουμε μπει για τα καλά στην «Επιστροφή στα θρανία». Εκτός όμως από τους μαθητές φαίνεται ότι και οι ενήλικες έχουμε πολύ πολύ άγχος: Νέα πρότζεκτ, προθεσμίες, ραντεβού, οικονομικά θέματα, οικογενειακές υποχρεώσεις… Για να το θέσω απλά: Οι καλές, ζεστές μέρες έχουν τελειώσει και η συνειδητοποίηση αυτή ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχη του στρες. Και όπως θα έχεις ήδη συνειδητοποιήσει το άγχος όχι απλώς οδηγεί στην πολυφαγία αλλά και στην κακή επιλογή τροφών.
Τι να κάνεις: Η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι ασκήσεις αναπνοής είναι η καλύτερη μέθοδος να αντιμετωπίσεις το άγχος. Εάν δεν σου ταιριάζουν άρχισε να γυμνάζεσαι συστηματικά. Όλες οι μορφές άσκησης βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους και ανεβάζουν την ψυχολογική μας διάθεση.
Ο καιρός κρύωσε
Σίγουρα είναι πολύ πιο ευχάριστα τα δροσερά φθινοπωρινά βράδια που μπορείς επιτέλους να κοιμηθείς χωρίς κλιματισμό και χωρίς ανεμιστήρα. Ωστόσο οι πιο σύντομες μέρες και ο άστατος καιρός κρύβουν και αυτές τις παγίδες τους αφού δεν έχουμε τόσες πολλές ευκαιρίες για μπάνιο στη θάλασσα και εξωτερικές δραστηριότητες. Μοιραία λοιπόν καίμε πολύ λιγότερες θερμίδες από όσες το καλοκαίρι, κάτι που ισοδυναμεί με περιττά κιλά.
Τι να κάνεις: Το περπάτημα και το τζόκινγκ αποτελούν καλές εναλλακτικές στο μπάνιο στη θάλασσα. Φυσικά και η κολύμβηση σε πισίνα είναι μια καλή επιλογή εάν έχουμε κάποια κοντά μας. Αλλιώς η γυμναστική σε εσωτερικούς χώρους είτε σε γυμναστήριο είτε στο σπίτι είναι μονόδρομος.
Πεινάμε περισσότερο
Ο κρύος καιρός και οι σύντομες μέρες έχουν επιπτώσεις και στην ψυχολογία μας. Η αναγκαστική παραμονή μας σε κλειστούς χώρους μας δημιουργεί το συναίσθημα του εγκλεισμού και για να ξεφύγουμε το ρίχνουμε στις αγαπημένες μας λιχουδιές.
Τι να κάνεις: Για άλλη μια φορά οι αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν δίκιο: «Παν μέτρον άριστον» κάτι το οποίο σημαίνει, να αποφεύγουμε τις ακρότητες και να τηρούμε το μέτρο. Μπορούμε να απολαμβάνουμε λοιπόν τις αγαπημένες μας γεύσεις αλλά σε μικρότερη ποσότητα ή/και μετριάζοντας το μέγεθος των υπόλοιπων γευμάτων μας.