Αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού αντιμετωπίζουν τόσο οι ερασιτέχνες αθλητές όσο και οι επαγγελματίες, λόγω της παρατεταμένης αποχής από τα γυμναστήρια, τις πισίνες και τα στάδια.
Το μέγεθος του κινδύνου αυτού εξαρτάται από το επίπεδο της άσκησης για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια του lockdown.
Γι’ αυτό τόσο οι γυμναστές και προπονητές όσο και οι ίδιοι οι αθλητές θα πρέπει να εξετάσουν τους κανόνες που θα πρέπει να εφαρμοστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος τραυματισμού όσων επανέρχονται στις προπονήσεις τους», εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος.
Η αξιολόγηση του ιατρικού ιστορικού του αθλητή είναι ακόμη πιο σημαντική αυτήν την περίοδο, καθώς η πιθανή νόσηση από τον κορονοϊό, μπορεί να έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από την επανέναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Το ίδιο σημαντική είναι και η αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του αθλητή για τον εντοπισμό δυνητικά σοβαρών ιατρικών καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή ασθένεια κατά την άσκηση / προπόνηση ή κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Το σημαντικό είναι «η επαναφορά στα επίπεδα που ήταν πριν το lockdown να γίνει βαθμιαία.
Δεδομένου ότι οι τραυματισμοί στο κάτω άκρο αποτελούν περίπου το 66% όλων των αθλητικών τραυματισμών, η προσαρμογή των προγραμμάτων προπόνησης και η σταδιακή ενδυνάμωση, βελτίωση της ισορροπίας, ευκινησίας και ευελιξίας αποτελεί μια καλή στρατηγική για τη μείωση των τραυματισμών.
Το ίδιο ισχύει βεβαίως για το σύνολο των μυών, καθώς πολύ συχνοί είναι και οι τραυματισμοί στον ώμο, όταν οι ασκούμενοι πιέζουν τον εαυτό τους να φτάσουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την έναρξη του “εγκλεισμού”».
Έτσι θα πρέπει οι αθλητές να αφουγκράζονται το σώμα τους και να προσαρμόζουν σταδιακά το προπονητικό πρόγραμμα.