Η μυκητίαση στο στόμα προκαλείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων από έναν τύπο ζυμομύκητα με την ονομασία Candida Albicans.
Όταν ο μύκητας αυτός αρχίζει να πολλαπλασιάζεται υπέρμετρα τότε εκδηλώνεται η μυκητίαση στο στόμα. Περισσότερο επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση είναι τα μωρά, τα μικρά παιδιά, οι ενήλικες προχωρημένης ηλικίας και όσοι έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι προκαλεί την στοματική λοίμωξη από Candida
Ορισμένες ασθένειες, όπως ο ανεξέλεγκτος διαβήτης, το AIDS, ο καρκίνος,η ξηροστομία, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν με την εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν έξαρση και ανάπτυξη του μύκητα candida.
Άλλες αιτίες είναι η λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως:
Κορτικοστεροειδή
Αντιβιοτικά
Αντισυλληπτικά
Οι άνθρωποι που καπνίζουν ή φορούν οδοντοστοιχίες, οι οποίες δεν εφαρμόζουν σωστά, βρίσκονται επίσης σε αυξημένο κίνδυνο για μυκητίαση στο στόμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της μυκητίασης
Η μυκητίαση αναπτύσσεται συνήθως ξαφνικά, αλλά μπορεί να γίνει χρόνια. Εμφανίζεται στη γλώσσα ή στα εσωτερικά μάγουλα, αλλά μερικές φορές και στον ουρανίσκο, τα ούλα, τις αμυγδαλές, ή στο πίσω μέρος του λαιμού σας.
Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι αλλοιώσεις μπορεί να εξαπλωθούν στον οισοφάγο σας, ή στον φάρυγγα, προκαλώντας:
Πόνο ή δυσκολία στην κατάποση
Πυρετό, εάν η λοίμωξη εξαπλώνεται πέραν του οισοφάγου
Η μυκητίαση στο στόμα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του ήπατος και του δέρματος. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα με καρκίνο, AIDS, ή άλλες ιατρικές παθήσεις, που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.