Thursday, August 28, 2025

Tρόφιμα διπλασιάζουν τη συγκέντρωση λίπους στο ήπαρ

Ακόμα και οι μέτριες ποσότητες πρόσθετης φρουκτόζης και σακχαρόζης διπλασιάζουν την παραγωγή λίπους στο ήπαρ, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη διαβήτη ή λιπώδους νόσου του ήπατος, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Hepatology.

Τα σάκχαρα έχουν ενοχοποιηθεί για το πλεονάζον βάρος και την παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωσή τους σχετίζεται με διάφορες παθήσεις .

Ποια σάκχαρα θεωρούνται τα πλέον επιβλαβή;
Ακόμα και οι μέτριες ποσότητες ζάχαρης αυξάνουν τη σύνθεση λίπους

Συγκριτικά με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες εξέτασαν κατά κύριο λόγο την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σακχάρων, τα νέα αποτελέσματα των επιστημόνων από την Ελβετία δείχνουν ότι ακόμα και οι μέτριες ποσότητες οδήγησαν σε αλλαγή του μεταβολισμού των συμμετεχόντων.

Διαβάστε επίσης:   Τι είναι η νόσος CJD από την οποία πέθανε άτομο στα κατεχόμενα και πως μεταδίδεται

«Ογδόντα γραμμάρια σακχάρων ημερησίως, ποσότητα που αναλογεί σε περίπου 0,8 λίτρα ενός αναψυκτικού, ενισχύουν την παραγωγή λίπους στο ήπαρ. Και η υπερπαραγωγή λίπους συνεχίζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμα και όταν το άτομο σταματήσει να καταναλώνει ζάχαρη», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Philipp Gerber από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβητολογίας και Κλινικής Διατροφολογίας.

Φρουκτόζη και σακχαρόζη διπλασιάζουν την παραγωγή λίπους
Συνολικά, οι συμμετέχοντες δεν κατανάλωσαν περισσότερες θερμίδες από ό,τι πριν τη μελέτη, καθώς το σακχαρούχο ρόφημα αύξησε το αίσθημα κορεσμού και έτσι μειώθηκε η πρόσληψη θερμίδων από άλλες πηγές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η φρουκτόζη έχει αρνητική επίδραση.

Διαβάστε επίσης:  Τρία σοβαρά περιστατικά θερμοπληξίας και αυξημένη ροή στα ΤΑΕΠ λόγω καύσωνα

«Η παραγωγή λίπους στο ήπαρ ήταν δύο φορές υψηλότερη στην ομάδα της φρουκτόζης σε σχέση με την ομάδα της γλυκόζης και την ομάδα ελέγχου – πράγμα που παρέμεινε για περισσότερες από 12 ώρες μετά το τελευταίο γεύμα ή την κατανάλωση σακχάρων», επισημαίνει ο Δρ. Gerber.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, μάλιστα, ήταν το γεγονός ότι τα σακχαρα που καταναλώνουμε συχνότερα, η σακχαρόζη, ενισχύει τη σύνθεση λίπους ελαφρώς περισσότερο από την ίδια ποσότητα φρουκτόζης. Μέχρι τώρα, θεωρείτο ότι η φρουκτόζη ήταν μάλλον η αιτία τέτοιων αλλαγών.

Πιθανότερη η ανάπτυξη λιπώδους νόσου του ήπατος ή διαβήτη
Η αυξημένη παραγωγή λίπους στο ήπαρ είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη συχνών παθήσεων όπως η λιπώδης νόσος του ήπατος ή ο διαβήτης τύπου 2, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να συνιστά περιορισμό στην κατανάλωση ζάχαρης στα 50 ή ακόμα και στα 25 γραμμάρια ανά ημέρα.

Διαβάστε επίσης:  Μικρές αλλαγές και μια σωστή διατροφή για να προλάβουμε καρδιαγγειακά νοσήματα

 

Hot this week

Topics

Μία στις τρεις γυναίκες 50-69 ετών ελέγχθηκε για καρκίνο μαστού το ’23 στην Κύπρο

Λιγότερες από μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών...

Σοβαρός τραυματισμός 19χρονου σε οδική σύγκρουση στην Αγία Νάπα

Διασωληνωμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύεται 19χρονος, ο οποίος τραυματίστηκε...

Λειτουργία ιατρείου εξειδικευμένων εξετάσεων ήπατος με ελαστογραφία στο ΓΝ Λευκωσίας

Τη λειτουργία νέου, εξειδικευμένου ιατρείου για υπερηχοτομογραφία ήπατος με...

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Ιατρικού Λειτουργού (22-08-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Related Articles

Popular Categories