Είστε γυναίκα ηλικίας περίπου πενήντα ετών; Γνωρίζετε ποιες είναι οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις υγείας που θα πρέπει να κάνετε; Γνωρίζετε τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το check-up σας;
Καρδιαγγειακός έλεγχος
Εάν δεν γνωρίζετε τα στοιχεία της αρτηριακής σας πίεσης ή εάν έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που μετρήσατε την αρτηριακή σας πίεση, τότε θα πρέπει να ζητήσετε από τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό σας να σας κάνει μία μέτρηση.
Εάν δεν γνωρίζετε το επίπεδο χοληστερόλης ή σακχάρου στο αίμα σας, απαιτείται εξέταση αίματος.
Εάν έχετε όλες αυτές τις πληροφορίες, μετρήστε τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου από 0 έως 8:
– Υπερβολική χοληστερόλη
– Υπέρταση
– Διαβήτης
– Παχυσαρκία
– Κάπνισμα
– Θεραπεία ορμονών για την εμμηνόπαυση
– Προσωπικό ιστορικό αγγειακής πάθησης
– Οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων
Εάν έχετε:
0 παράγοντα κινδύνου: αρκεί ένας έλεγχος κάθε 5 χρόνια (γλυκαιμικός δείκτης, χοληστερόλης, τριγλυκερίδια, αρτηριακή πίεση, βάρος…)
1 παράγοντα: έλεγχος κάθε 3 χρόνια
2 ή περισσότεροι παράγοντες ή 1 σημαντικός παράγοντας (ιστορικό, διαβήτης): κάθε χρόνο
Καρκίνος: κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις.
Καρκίνος: κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις
Μια μαστογραφία κάθε δύο χρόνια (εκτός από την κλινική εξέταση με ψηλάφηση των μαστών) για πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Ένα επίχρισμα για τεστ Παπανικολάου κάθε 3 χρόνια εάν τα αποτελέσματα είναι φυσιολογικά, διαφορετικά, ακολουθήστε τις οδηγίες του γυναικολόγου σας για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Ένα τεστ για την ανίχνευση αίματος στα κόπρανα, ιδανικά κάθε δύο χρόνια. Εάν το τεστ είναι θετικό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί κολονοσκόπηση για πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επίσκεψη στον δερματολόγο εάν παρατηρήσετε στο δέρμα σας ένα ύποπτο σημάδι ακανόνιστου σχήματος, ασύμμετρο, ετερογενούς χρώματος και μεγέθους μεγαλύτερο από 6 mm) για πρόληψη καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος.
Εάν καπνίζετε, θα πρέπει να κάνετε και τις εξής εξετάσεις
Επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό κάθε χρόνο (εξέταση πνευμόνων και εξέταση ΩΡΛ εάν είναι απαραίτητο).
Επείγουσα επίσκεψη στον ΩΡΛ εάν αλλάξει η φωνή σας (και συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση πρωινού βήχα και πτυέλων)
Ένα επίχρισμα ούρων κάθε δύο χρόνια (ανιχνεύει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης που προκαλείται από τον καπνό).
Εάν υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια
Ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών: πραγματοποιείτε κλινική εξέταση κάθε έξι μήνες + μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστού και κοιλίας κάθε χρόνο (πρόγραμμα που θα προγραμματιστεί με τον ιατρό σας).
Ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου: κάνετε κολονοσκόπηση και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας σε περίπτωση ακανόνιστων κοπράνων ή αίματος στα κόπρανα.
Άλλες εξετάσεις που θα πρέπει να κάνετε
Επίσκεψη στον οφθαλμίατρο κάθε δύο χρόνια: για την πρεσβυωπία, για την πρόληψη του γλαυκώματος και της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος.
Επίσκεψη στον οδοντίατρο δύο φορές τον χρόνο.
Εάν ακούτε λιγότερο καλά από ό,τι παλαιότερα, επισκεφθείτε χωρίς καθυστέρηση έναν ΩΡΛ για ένα τεστ ακοής.
Ανάλογα με την κατάστασή σας…
Εάν ακούτε λιγότερο καλά από ό,τι παλαιότερα, επισκεφθείτε χωρίς καθυστέρηση έναν ΩΡΛ για ένα τεστ ακοής.
Εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οστεοπόρωσης (παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών, προσωπικό ιστορικό καταγμάτων, ιστορικό οστεοπόρωσης στην οικογένεια, καθιστικός τρόπος ζωής, σωματότυπος, κάπνισμα) να γίνει μία εξέταση πυκνότητας οστών.
Εάν υπάρχουν διαταραχές της εμμηνόπαυσης (εξάψεις, ευερεθιστότητα, αϋπνία, μειωμένη λίμπιντο κ.λπ.): επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό ή σε έναν γυναικολόγο.
Εάν έχετε ακράτεια ούρων κατά το περπάτημα ή όταν βήχετε ή κατά την άσκηση, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.
Η κατάλληλη πρόληψη
Σε περιπτώσεις έντονης σεξουαλικής ζωής με διαφορετικούς συντρόφους, συνιστάται η χρήση προφυλακτικού ή άλλης μεθόδου αντισύλληψης… έως τη διάγνωση της εμμηνόπαυσης.
Τακτική σωματική δραστηριότητα: ιδανικά τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.
Αλκοόλ: 1 έως 6 ποτήρια το μέγιστο την εβδομάδα.
Εμβολιασμοί: κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, της πολιομυελίτιδας, μετά τον αναμνηστικό εμβολιασμό σε ηλικία 45 ετών, νέος αναμνηστικός εμβολιασμός στην ηλικία των 65 και κάθε 10 χρόνια και ανάλογα με τους εκάστοτε κινδύνους (ηπατίτιδα Β κάθε 5 χρόνια, γρίπης κάθε χρόνο).
Εμβολιασμός όταν ταξιδεύετε: για ηπατίτιδα Α, Β, διφθερίτιδα, τυφοειδής, κίτρινος πυρετός, ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδοκοκκοι (A και C), εγκεφαλίτιδα που προκαλείται από κρότωνες, λύσσα.