Sunday, October 26, 2025

Πόνος στην πλάτη: Οι πιθανές αιτίες

Μπορεί να προκληθεί από την κακή στάση του σώματος, από μια λάθος κάμψη ή ένα λανθασμένο σήκωμα βάρους. Τις περισσότερες φορές ένας πόνος στην πλάτη δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο μία φορά, αλλά εξελίσσεται σε χρόνιο πόνο ή/και ευαισθησία σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο.

Οι ένοχες αιτίες εκτός από έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια είναι:

– δισκοπάθεια. Όταν ένας από τους δίσκους στη σπονδυλική στήλη έχει υποστεί βλάβη και πιέζει τα νεύρα
–ισχιαλγία. Είναι η συμπίεση του ισχιακού νεύρου, η οποία προκαλεί πόνο, μούδιασμα μέχρι και χαμηλά στο πόδι.

-τραυματισμός του αυχένα που προκαλείται από ένα ξαφνικό χτύπημα στο λαιμό
–αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα. Είναι μια μακροχρόνια κατάσταση, που προκαλεί πόνο και δυσκαμψία, εκεί όπου η σπονδυλική στήλη συναντά τη λεκάνη.

Διαβάστε επίσης:  Δήμαρχος Λάρνακας και Ευρωβουλευτές ζητούν από την Κυπριακή Προεδρία να δώσει προτεραιότητα στην καταπολέμηση του καρκίνου

Υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσει το κάπνισμα με τον ερεθισμό της σπονδυλικής στήλης και έτσι εξηγείται το γιατί οι καπνιστές πονάνε συχνότερα στην πλάτη.

Όσοι βιώνουν έντονο στρες, συχνά παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη, επειδή η πλάτη, όπως και άλλα μέρη/όργανα του σώματος (π.χ. το στομάχι, τα δόντια, το κεφάλι), είναι σημείο διαφυγής της συναισθηματικής φόρτισης.

 

Εθισμένοι με τη τεχνολογία

Αν είστε όλη μέρα στο τηλέφωνο ή πάνω από ένα τάμπλετ, είναι πολύ πιθανό να βλάψετε τη σπονδυλική στήλη σας. Κοιτώντας το κινητό σας είναι σα να σηκώνετε βάρος σχεδόν 30kg (27,2kg, για την ακρίβεια) με το λαιμό σας, σύμφωνα με τη διευθύντρια του τμήματος χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης στο New York Spine Surgery & Rehabilitation Medicine Dr. Kenneth K. Hansraj.

Διαβάστε επίσης:  Αναλαμβάνει στις 20/10 ο Συνήγορος του Ασθενούς

Τι να κάνετε

Οι πρώτες βοήθειες όταν ο πόνος είναι σε έξαρση είναι λίγο ως πολύ γνωστά σε όλους. Απλά παυσίπονα, μασάζ, ξεκούραση, αποφυγή δραστηριοτήτων, που επιτείνουν, ή πυροδοτούν τον πόνο.

Όμως αν τα συμπτώματα επιμένουν πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας, καθώς, είναι σημαντικό να διευκρινισθεί το αίτιο του πόνου.

Hot this week

Κοινή ανακοίνωση τριών οργανώσεων: Να ψηφιστούν τροπολογίες που εξυπηρετούν τους ασθενείς

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων...

Ανάγκη διόρθωσης διαδικασιών αντικατάστασης προσωπικού γιατρού στο ΓεΣΥ μετά από καταγγελίες

Στη ρύθμιση των διαδικασιών που διέπουν τον ορισμό αντικαταστάτη...

Ανοιχτό σεμινάριο πρώτων βοηθειών και αναζωογόνησης στην Πάφο

Μια σημαντική εκδήλωση, που μπορεί να σώσει ζωές, οργάνωσε  σήμερα,...

Σφαγή 161.000 κοτόπουλων λόγω γρίπης των πτηνών

Οι ολλανδικές αρχές θα σφαγιάσουν περίπου 161.000 κότες σε...

Topics

Χρειάζεται σχέδιο για το μέλλον της δημόσιας υγείας

Η λειτουργία καθώς και οι προοπτικές του Γενικού Συστήματος...

Η Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στο 46ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιολογίας

. Δρ Γεωργία Καρμιώτη (Προφορική ανακοίνωση) – Outcomes of transfemoral transcatheter aortic valve implantation (TAVI)...

Κοινή ανακοίνωση τριών οργανώσεων: Να ψηφιστούν τροπολογίες που εξυπηρετούν τους ασθενείς

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων...

Related Articles

Popular Categories