Ένα μεγάλο ποσοστό των ενηλίκων υποφέρουν από έλλειψη ύπνου. Σύμφωνα με τους ειδικούς η δυσκολία να κοιμηθούμε μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη των πιο κάτω θρεπτικών συστατικών.
Το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού έχει κάποιο πρόβλημα που σχετίζεται με τον ύπνο με αποτέλεσμα να κοιμάται λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθότι η χρόνια έλλειψη ύπνου σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιολογικές ασθένειες κ.ά. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ωστόσο ότι αν έχουμε δυσκολία να κοιμηθούμε το βράδυ μπορεί να έχουμε έλλειψη στα πιο κάτω θρεπτικά συστατικά.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στην σύνθεση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που παράγεται από έναν ενδοκρινή αδένα του εγκεφάλου, την επίφυση. Η έκκρισή της ξεκινάει φυσιολογικά νωρίς το βράδυ και μεγιστοποιείται κατά τις ώρες 2-4 π.μ., ενώ μειώνεται με την έκθεση του ατόμου στο φως και με τη πάροδο της ηλικίας. Επειδή τον ψευδάργυρο δεν τον αποθηκεύει ο οργανισμός μας είναι σημαντικό να τον προσλαμβάνουμε καθημερινά από τη διατροφή μας.
Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο:
Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια), ξηροί καρποί και σπόροι, στρείδια, αστακός, τυρί κ.ά.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο βοηθά το ενδοκρινικό σύστημα να παράγει τις ορμόνες σεροτονίνη και μελατονίνη. Αυτές είναι υπεύθυνες για να μας βάλουν σε μια χαλαρωτική διάθεση και να σηματοδοτήσουν την ώρα για ύπνο. Οι περισσότεροι προσλαμβάνουμε το μαγνήσιο εύκολα μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, ενώ επιπλέον τα νεφρά μας είναι σε θέση να ρυθμίζουν πόσο μαγνήσιο εκκρίνουμε ειδικά όταν η πρόσληψη είναι χαμηλή.
Τροφές που περιέχουν μαγνήσιο:
Αμύγδαλα, σπανάκι, κολοκυθόσποροι, Κάσιους, μαύρα φασόλια, φυστικοβούτυρο κ.ά.
Τρυπτοφάνη
Η τρυπτοφάνη είναι ένα από τα 9 απαραίτητα αμινοξέα – δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Έχει ηρεμιστική επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθά σε περιπτώσεις αϋπνίας καθώς και κατάθλιψης. Επίσης ο οργανισμός μεταβολίζει την τρυπτοφάνη για να δημιουργήσει βιταμίνη Β3, που στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προκαλεί ύπνο.
Τροφές που περιέχουν τρυπτοφάνη:
Ξηροί καρποί και σπόροι, σόγια και τα παράγωγά της, γαλοπούλα, μοσχάρι, τυρί, αβγό κ.ά.
Βιταμίνη Β6
Η βιταμίνη Β6 η οποία ονομάζεται επίσης πυριδοξίνη, βοηθά τον οργανισμό να παράγει νευροδιαβιβαστές (π.χ. σεροτονίνη) που βοηθούν στη διαχείριση της θλίψης, του στρες και του άγχους. Η Β6 βοηθά στην μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη και μελατονίνη που είναι απαραίτητες για έναν ήρεμο γαλήνιο ύπνο. Επίσης σύμφωνα με έρευνα η λήψη της βιταμίνης Β6 βελτιώνει την ικανότητα των συμμετεχόντων να θυμούνται τα όνειρά τους συγκριτικά με τη λήψη ψευδοφαρμάκου (placebo)
Τροφές που περιέχουν Β6:
Ρεβύθια, τόνος, σολομός, μπανάνα, πατάτες κ.ά.
Σίδηρος
Η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου έχει συνδεθεί με μικρότερη διάρκεια ύπνου τόσο σε βρέφη όσο και σε ενήλικες.
Τροφές που περιέχουν σίδηρο:
Στρείδια, τόφου, φασόλια, φακές, μαύρη σοκολάτα, σπανάκι, σαρδέλες κ.ά.