Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκίνησε χθες ένα νέο πρόγραμμα για την παροχή δωρεάν θεραπείας σε χιλιάδες παιδιά που πάσχουν από καρκίνο σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, με στόχο να αυξηθεί το ποσοστό επιβίωσής τους.
«Οι χώρες που συμμετέχουν στην πιλοτική φάση θα λαμβάνουν αδιαλείπτως φάρμακα κατά του παιδικού καρκίνου η ποιότητα των οποίων θα είναι διασφαλισμένη», εξήγησε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.
Η Μογγολία και το Ουζμπεκιστάν είναι οι πρώτες χώρες που θα λάβουν αυτά τα φάρμακα, ενώ θα ακολουθήσουν ο Ισημερινός, η Ιορδανία, το Νεπάλ και η Ζάμπια, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.
Σχεδόν 5.000 παιδιά θα επωφεληθούν από αυτό το πρόγραμμα το 2025 σε τουλάχιστον 30 νοσοκομεία αυτών των έξι χωρών.
Το ποσοστό επιβίωσης από τους παιδικούς καρκίνους είναι συχνά κάτω από 30% στις χώρες με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα, κατήγγειλε ο ΠΟΥ, την ώρα που στις πλούσιες χώρες συχνά ξεπερνά το 80%.
«Για πάρα πολύ καιρό τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο ήταν αντιμέτωπα με ελλείψεις φαρμάκων που σώζουν ζωές», τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Έξι ακόμη χώρες έχουν λάβει πρόσκληση να ενταχθούν στο πρόγραμμα, με τον ΠΟΥ να ελπίζει ότι ο αριθμός των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό θα φτάσει τις 50 τα επόμενα πέντε με επτά χρόνια, οπότε ο αριθμός των παιδιών θα φτάσει τις 120.000.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου 400.000 παιδιά εμφανίζουν καρκίνο κάθε χρόνο, τα περισσότερα από τα οποία έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.