Sunday, April 20, 2025

Σε μια βάση δεδομένων θα καταχωρούνται πλέον οι κλινικές δοκιμές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε μια βάση δεδομένων θα καταχωρούνται πλέον οι κλινικές δοκιμές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι επαγγελματίες υγείας, οι ασθενείς αλλά και το ευρύ κοινό.
Η νέα αυτή ρύθμιση που αποτελεί μέρος ευρωπαϊκής οδηγίας στοχεύει στη διαφάνεια. Σε ανακοίνωσή τους οι φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως ήδη από τις 31 Ιανουαρίου του 2025 όλες οι κλινικές δοκιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), συμπεριλαμβανομένων των εν εξελίξει δοκιμών που εγκρίθηκαν βάσει του προηγούμενου νομικού πλαισίου, της Οδηγίας 2001/20/ΕΚ για τις κλινικές δοκιμές, διέπονται πλέον αποκλειστικά από τον Κανονισμό για τις Κλινικές Δοκιμές (CTR).

Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας τριετούς μεταβατικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας περισσότερες από 5 χιλιάδες κλινικές δοκιμές μεταφέρθηκαν στο CTR μέσω υποβολής στο Clinical Trials Information System (CTIS), το ενιαίο σημείο εισόδου για τους χορηγούς και τις ρυθμιστικές Αρχές για την υποβολή και την αξιολόγηση αιτήσεων για κλινικές δοκιμές στην ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:  Και παπάς και τατάς το Υπουργείο Υγείας για την εποπτεία του ΓεΣΥ

Οι Υπηρεσίες εξηγούν πως το CTIS περιλαμβάνει μια δημόσια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης για τους επαγγελματίες του τομέα της Υγείας, τους ασθενείς και το ευρύ κοινό, ώστε να παρέχεται το υψηλό επίπεδο διαφάνειας που προβλέπεται από τον Κανονισμό.

Η έγκριση και η εποπτεία των κλινικών δοκιμών αποτελεί ευθύνη των κρατών-μελών της ΕΕ και του ΕΟΧ, ενώ ο EMA είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση του CTIS.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβλέπει την εφαρμογή του Κανονισμού για τις Κλινικές Δοκιμές, ενώ σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025, η απόδοση και η εμπειρία των χρηστών του CTIS θα τυγχάνουν συνεχούς βελτίωσης.

Διαβάστε επίσης:  TheTimeIsNow – Τώρα Είναι Η Ώρα

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες αναφέρουν, επίσης, ότι η πλήρης εφαρμογή του CTR ενισχύει την Ευρώπη ως ελκυστική περιοχή για κλινική έρευνα, ενώ σημειώνει ότι ο Κανονισμός εξορθολογίζει τις διαδικασίες υποβολής αιτήσεων και εποπτείας των κλινικών δοκιμών, καθώς και τη δημόσια καταχώρισή τους: όλοι οι χορηγοί κλινικών δοκιμών χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα και ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες για να υποβάλουν αίτηση για έγκριση κλινικής δοκιμής, ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους και με ποια Εθνική Αρμόδια Αρχή (ΕΑΑ) ή Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας συναλλάσσονται.

Αναφέρουν πως οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το CTR υποστηρίζονται από την πρωτοβουλία Accelerating Clinical Trials in the EU (ACT EU), μια συνεργασία μεταξύ των επικεφαλής των Φαρμακορρυθμιστιών Αρχών (HMA) στα κράτη-μέλη, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του EMA, η οποία επιδιώκει να μεταμορφώσει τον τρόπο έναρξης, σχεδιασμού και διεξαγωγής των κλινικών δοκιμών.
Η πρωτοβουλία ACT EU εστιάζεται σε τομείς, οι οποίοι αποτελούν τη βάση για το πολυετές πρόγραμμα εργασίας της για την περίοδο 2025-2026, αναφέρεται.

Hot this week

Πρόστιμα €39.000 από τον ΟΑΥ σε παρόχους του ΓεΣΥ για παρατυπίες σε τομογραφίες και ιατρικές πράξεις

Διοικητικά πρόστιμα ύψους €39.000 επιβλήθηκαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης...

ΟΣΑΚ: Ορόσημο η 18η Απριλίου για τα δικαιώματα των ασθενών

Η 18η Απριλίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, αναδεικνύει...

Τέσσερις συστάσεις από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τη σούβλα και το κοκορέτσι

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά σε όλα τα στάδια...

Στο Υπουργικό την Τετάρτη το μοντέλο λειτουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου

Κατατίθεται την Τετάρτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση του Υπουργού...

Topics

Πολιτική εγκατάλειψης των δημοσίων νοσηλευτηρίων

Της Ελένης Κωνσταντίνου Η βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων είναι...

ΟΣΑΚ: Ορόσημο η 18η Απριλίου για τα δικαιώματα των ασθενών

Η 18η Απριλίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, αναδεικνύει...

ΟΚΥΠΥ: Δεν παραιτήθηκαν 13 γιατροί από το Νοσοκομείο Αμμοχώστου

Διευκρινίσεις από τον ΟΚΥΠΥ για τις πρόσφατες παραιτήσεις στο...

Related Articles

Popular Categories