Saturday, April 12, 2025

Έτοιμη η Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού, στο 83% ο μεικτός θηλασμός το 2022

Τη νέα Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού (2024-2027) η οποία προσφέρει ευκαιρία για συντονισμένη δράση όλων, προς όφελος των παιδιών και των μητέρων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα έχει ολοκληρώσει το Υπουργείο Υγείας ενώ σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία ενώ το 2010 τα επίπεδα μεικτού θηλασμού ήταν 65.7%, το 2022 είναι πολύ υψηλότερα, στο 88.3%.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι ο Οκτώβριος είναι και φέτος ο μήνας Μητρικού Θηλασμού στην Κύπρο και το σύνθημα για το 2024 είναι «Κλείνοντας το κενό: Υποστήριξη Μητρικού Θηλασμού για όλους».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF βασικός στόχος του φετινού μήνα μητρικού θηλασμού είναι η διασφάλιση για τις μητέρες που θηλάζουν, της δυνατότητας να έχουν την ουσιαστική και πολυεπίπεδη υποστήριξη που χρειάζονται.

Διαβάστε επίσης:  Η βελτίωση συνθηκών εργασίας των νοσηλευτών στο επίκεντρο συνάντησης ΟΚΥπΥ-ΠΑΣΥΝΜ

Στην Κύπρο, από το 2010 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι και την πιο πρόσφατη έκθεση που αφορά στο έτος 2022, η πρακτική του μητρικού θηλασμού κατά τις πρώτες 48 ώρες μετά τον τοκετό, παρουσιάζει σημαντική βελτίωση όσον αφορά στην πρόθεση των μητέρων να θηλάσουν. Συγκεκριμένα, ενώ το 2010 τα επίπεδα μεικτού θηλασμού ήταν 65.7%, το 2022 είναι πολύ υψηλότερα, στο 88.3%.

Η Εθνική Πολιτική Μητρικού Θηλασμού Κύπρου, του Υπουργείου Υγείας η οποία βασίζεται στα 10 Βήματα Μητρικού Θηλασμού του ΠΟΥ και της UNICEF. Συγκεκριμένα, συνιστά όπως, οι μητέρες υποστηρίζονται για να ξεκινήσουν τον θηλασμό το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση, εντός της πρώτης ώρας μετά τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης:  Και παπάς και τατάς το Υπουργείο Υγείας για την εποπτεία του ΓεΣΥ

Αναφέρει επίσης ότι, είναι σημαντικό οι μητέρες να λαμβάνουν πρακτική υποστήριξη για να μπορέσουν να εδραιώσουν τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και να διαχειριστούν τυχόν δυσκολίες ώστε αυτός να συνεχίσει έως και τον 6ο μήνα ζωής του βρέφους.

Μετά την ηλικία αυτή και την εισαγωγή συμπληρωματικών τροφών, στόχος είναι να διευκολυνθούν οι θηλάζουσες μητέρες που το επιθυμούν, να συνεχίσουν τον θηλασμό έως και τα δύο έτη ή και περισσότερο.

Για την επίτευξη των πιο πάνω στόχων, σημειώνεται, ουσιαστικής σημασίας είναι η δημιουργία μιας «Φιλικής προς το Βρέφος και τον Θηλασμό Κοινωνίας» με την ανάπτυξη θετικών στάσεων και συμπεριφορών και τη δημιουργία ενός «Φιλικού προς το Βρέφος Περιβάλλοντος» σε όλους τους χώρους όπου μητέρες και βρέφη ζουν, δραστηριοποιούνται, εργάζονται και αναπτύσσονται.

Διαβάστε επίσης:  3,9 εκατ. επισκέψεις σε προσωπικούς γιατρούς το 2024

Για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο Υγείας έχει ολοκληρώσει τη νέα Εθνική Στρατηγική Μητρικού Θηλασμού (2024-2027) η οποία μέσω της επιλογής ολιστικών προσεγγίσεων στις δράσεις, την ενεργό συμμετοχή των ίδιων των μητέρων, την υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας, της κοινωνίας των πολιτών, των άλλων εμπλεκόμενων φορέων και της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για συντονισμένη δράση όλων, προς όφελος των παιδιών και των μητέρων αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Hot this week

Μ. Δαμιανός: Καθήκον η διασφάλιση της ορθής χρήση των υπηρεσιών των Προσωπικών Ιατρών

Καθήκον της πολιτείας είναι να διασφαλίσει την ορθή και...

Καταγγελία πατέρα: Με απειλούσαν ότι αν δεν υπογράψω εξιτήριο για το παιδί μου θα καλούσαν ΥΚΕ και Αστυνομία

Σοβαρές καταγγελίες για την αντιμετώπιση παιδιού με αυτισμό στο...

Προκήρυξη τριών κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (11-04-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Απεβίωσε ο 17χρονος μαθητής που νοσηλευόταν με μηνιγγίτιδα στο ΓΝ Λευκωσίας

Απεβίωσε ο 17χρονος μαθητής που νοσηλευόταν με μηνιγγίτιδα στο...

Έκκληση Υπ. Υγείας να ψηφιστούν τα ν/σ για συνήγορο ασθενούς/ενίσχυση εποπτείας ΓεΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός με ανάρτηση στο Χ...

Topics

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Οικονομικού Διευθυντή Διέυθυνσης Λεμεσού – Πάφου (11-04-2025)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για μία (1) κενή θέση Οικονομικού Διευθυντή Διεύθυνσης Λεμεσού – Πάφου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Η...

Προκήρυξη τριών κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (11-04-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Και παπάς και τατάς το Υπουργείο Υγείας για την εποπτεία του ΓεΣΥ

Το Υπουργείο Υγείας θα είναι πλέον και παπάς και...

Η βελτίωση συνθηκών εργασίας των νοσηλευτών στο επίκεντρο συνάντησης ΟΚΥπΥ-ΠΑΣΥΝΜ

Ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του...

Related Articles

Popular Categories