Δωρεά αξίας €85.000 στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»

Δωρεά ύψους €85.000, για απόκτηση εξοπλισμού και διεύρυνση του προληπτικού ελέγχου νεογνών στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου», έκανε σήμερα ο Ροταριανός Όμιλος Λευκωσίας – Λευκοθέας, σε συνεργασία με τους Ροταριανούς Ομίλους Bietigheim-Vaihingen, Αμμοχώστου, Λεμεσού – Κουρίου και Λευκωσίας – Σαλαμίς.

Η δωρεά παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών του Δήμου Λεμεσού, και αφορά στην αγορά του μηχανήματος Panthera-Puncher™ 9, η οποία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα ενισχύει σημαντικά και θα εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο όταν θα τεθεί σε ισχύ η επέκταση του Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών.

Όπως υπενθυμίζει η ανακοίνωση, το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του τον Αύγουστο του 2022, ενέκρινε την πιλοτική επέκταση του Προγράμματος Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών όπου τα εξεταζόμενα νοσήματα θα αυξηθούν από 2 σε 10.

Διαβάστε επίσης:  Έναρξη θεραπείας σε ασθενείς με Αταξία του Φρίντριχ

Το διευρυμένο πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Νεογνών, προστίθεται, θα γίνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) το οποίο από κοινού με το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου», θα αναλάβουν το εργαστηριακό μέρος της εξέτασης των νοσημάτων ενώ, το νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ, θα αναλάβει την κλινική παρακολούθηση των διαγνωσμένων νεογνών. Μέσω της επέκτασης, αναμένεται ότι θα ανιχνεύονται έγκαιρα και θα παραπέμπονται για θεραπεία ακόμη περισσότερα νεογνά, όπως συμβαίνει σε όλα τα ανιχνευτικά προγράμματα.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου», Δρ. Αργύρης Αργυρίου, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους Ροταριανούς Ομίλους σε Κύπρο και εξωτερικό που εργάστηκαν προς την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί και ιδιαίτερα τον Ροταριανό Όμιλο Λευκωσίας – Λευκοθέα, ο οποίος είχε τον συντονιστικό και εκτελεστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια.

Διαβάστε επίσης:  Απεργία στα κρατικά νοσηλευτήρια εντός Οκτωβρίου αποφάσισαν οι συντεχνίες

Παράλληλα, ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε και προς την ΟΠΑΠ Κύπρου που αποτελεί έναν εκ των μεγάλων και διαχρονικών χορηγών του Κέντρου και η οποία, για τους σκοπούς του εν λόγω έργου διέθεσε επιπρόσθετο ποσό συνολικού ύψους 20.000 Ευρώ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Λευκωσίας – Λευκοθέας Άκης Παπαχριστοδούλου, ο πρώην Αναπληρωτής Διοικητής Κύπρου, Ιάκωβος Κωνσταντινίδης, ο πρώην Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Bietigheim-Vaihingen Traugott Plieninger και ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού Δήμος Κάτσης.