Saturday, October 5, 2024

Η PrEP είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της μετάδοσης του HIV

Στις 16 Ιουλίου 2023, το τμήμα διαχείρισης της επιδημίας HIV/AIDS της αμερικανικής κυβέρνησης γιόρτασε την 11η επέτειο από την έγκριση της προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής (Pre Exposure Prophylaxis – PrEP) από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Παρόλο που στην Ελλάδα, η διάθεση του PrEP καθυστερεί, η σημασία του για την παγκόσμια δημόσια υγεία παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Η PrEP είναι ένα προληπτικό φάρμακο για άτομα που δεν έχουν μολυνθεί από τον HIV αλλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης. Η καθημερινή λήψη ενός χαπιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον HIV μέσω σεξουαλικής επαφής έως και 99%. Η PrEP λειτουργεί ως πρόσθετο μέτρο προστασίας, συμπληρώνοντας τη χρήση προφυλακτικών, και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόληψη της εξάπλωσης του HIV.

Διαβάστε επίσης:  Οι κορυφαίες τάσεις μακιγιάζ για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2024-2025

 

 

Το στίγμα γύρω από την PrEP, και γενικότερα γύρω από τα ΣΜΝ, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση. Ο φόβος και η διστακτικότητα που δημιουργεί το στίγμα, εμποδίζει τους ανθρώπους να λάβουν την PrEP και να προστατεύσουν την υγεία τους. Επιπλέον, η διάδοση της παραπληροφόρησης και των στερεοτύπων σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά και την υγεία πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της εκπαίδευσης και της ενημέρωσης.

Η συστηματική ενσωμάτωση της σεξουαλικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, η εύκολη πρόσβαση στο σύστημα υγείας για προληπτικό και διαγνωστικό έλεγχο, η προώθηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων και η υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης είναι υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η επιστήμη και οι παρεμβάσεις όπως η PrEP πρέπει να υποστηριχθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι και να προστατευτεί η υγεία όλων.

Διαβάστε επίσης:  Ενημερωτική εκστρατεία για υπεύθυνη χρήση ΓεΣΥ αρχίζει ο ΟΑΥ

Η PrEP είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση της μετάδοσης του HIV και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου 95-95-95 του UNAIDS μέχρι το 2030. Αυτός ο στόχος περιλαμβάνει το 95% των ατόμων με HIV να γνωρίζουν την κατάστασή τους, το 95% να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 95% να επιτυγχάνουν ιική καταστολή. Η έγκαιρη και σωστή διάθεση της PrEP μπορεί να οδηγήσει σε θετικές αλλαγές στα συστήματα υγείας και στην αντιμετώπιση της πανδημίας του HIV.

Hot this week

Διαψεύδει τα περί απόρριψης της πρότασής του από συντεχνίες ο ΟΚΥπΥ

Σε διάψευση αναφορών περί απόρριψης της πρότασής του για τη...

Συνολικά 170 γυναίκες έκαναν χρήση της κοινοτικής μαιευτικής, λέει ο ΟΚΥπΥ

Αυξητική τάση παρατηρείται στα περιστατικά γυναικών που αποτείνονται σε...

Προκήρυξη 6 κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (Διάφορες Ειδικότητες) (04-10-2024)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Προκήρυξη τεσσάρων κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (20-09-2024)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Related Articles

Popular Categories