Σε εξέλιξη βρίσκεται εκστρατεία του ΠΑΣΥΚΑΦ για τη σημασία των γυναικολογικών ελέγχων και ποιους τύπους καρκίνου προλαμβάνουν οι έλεγχοι αυτοί. Η εκστρατεία ολοκληρώνεται στις 7 Ιουλίου.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι ο γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει τον έλεγχο των μαστών και το τεστ ΠΑΠ και ότι ο έλεγχος των μαστών είναι σημαντικός για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο στις γυναίκες στην Κύπρο.
Ο έλεγχος των μαστών περιλαμβάνει αυτοεξέταση των μαστών από την ηλικία των 20 ετών και μαστογραφία από την ηλικία των 45 ετών μέχρι τα 74 έτη, βάσει των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Η μαστογραφία είναι μια εξέταση κλειδί για τον έλεγχο καρκίνου του μαστού, καθώς μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο σε αρχικό στάδιο, μέχρι με τέσσερα χρόνια προτού μια γυναίκα παρατηρήσει η ίδια τα συμπτώματα, αυξάνοντας τις πιθανότητες για πλήρη ίαση ή για μια λιγότερο επιθετική θεραπεία.
Ο ΠΑΣΥΚΑΦ σημειώνει πως μέσω ΓεΣΥ η μαστογραφία παρέχεται σε όλες τις γυναίκες που είναι μόνιμες κάτοικοι Κύπρου, ηλικίας 45-74 ετών, κατόπιν προσωπικής πρόσκλησης και επαναλαμβάνεται κάθε δυο χρόνια.
Οι ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν τον έλεγχο σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 45 έως 74 ετών. Για τις γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών συνιστάται έλεγχος κάθε 2 χρόνια, για τις γυναίκες ηλικίας 45 έως 49 ετών κάθε 2 έως 3 χρόνια και για τις γυναίκες ηλικίας 70 έως 74 ετών κάθε 3 χρόνια.
Ο γυναικολογικός έλεγχος είναι απαραίτητο να διενεργείται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σε γυναίκες όλων των ηλικιών, τόσο για πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όσο και για άλλων μορφών γυναικολογικού καρκίνου, όπως του Ενδομήτριου και των Ωοθηκών. Στην Κύπρο ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στις γυναίκες.
Το τεστ ΠΑΠ αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και παρέχεται μέσω ΓεΣΥ στις γυναίκες μέχρι και την ηλικία των 65 ετών που δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή ιστορικό, ανά 2 χρόνια.
Μία γυναίκα μπορεί να υποβληθεί στην εξέταση πριν από το πέρας των 2 χρόνων για προληπτικούς λόγους και εκτός ΓεΣΥ. Ωστόσο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ιστορικό, σημεία ή συμπτώματα τα οποία δικαιολογούν επανάληψη του τεστ σε μικρότερο διάστημα (μικρότερο των 2 ετών), τότε ο έλεγχος καλύπτεται από το ΓεΣΥ ανεξαρτήτως συχνότητας.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) κατά την εφηβική ηλικία.
Ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται μέσω του ΓεΣΥ σε παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας από 11 ετών μέχρι 13 ετών και 364 ημερών.
Ο εμβολιασμός έναντι των αυξημένου κινδύνου τύπων του HPV συστήνεται και σε γυναίκες ηλικίας μέχρι και τα 55 έτη, αναλόγως του κοινωνικού προφίλ της κάθε γυναίκας.
Η εκστρατεία διεξάγεται σε συνεργασία με τη Δερματολογική Αφροδισιολογική Εταιρεία Κύπρου, την Ογκολογική Εταιρεία, την Παγκύπρια Γυναικολογική και Μαιευτική Εταιρεία Κύπρου, την Παγκύπρια Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και τη Χειρουργική Εταιρεία Κύπρου.