Tuesday, April 1, 2025

Εξελίξεις στη μάχη κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Εμβόλιο και τεστ αίματος κάτω από το μικροσκόπιο των επιστημόνων

Το πρώτο εμβόλιο για την αποτροπή εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα σε άτομα με υψηλό ρίσκο φιλοδοξούν να παρασκευάσουν ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας NHS στην Αγγλία έχει αρχίσει να προσφέρει ένα νέο τεστ αίματος που υποδεικνύει την καλύτερη θεραπεία για τον ίδιο τύπο καρκίνου.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Ινστιτούτο Francis Crick και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL χρησιμοποιούν μέθοδο παρόμοια με το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca για τον κορονοϊό για να παρασκευάσουν το «LungVax».

Το εμβόλιο αυτό λειτουργεί ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να αναγνωρίζει συγκεκριμένες πρωτεΐνες (νεοαντιγόνα) που συνιστούν ένδειξη καρκίνου του πνεύμονα και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα που τις περιέχουν (στην επιφάνειά τους), πριν σχηματίσουν όγκο στον πνεύμονα. Αν αποδειχθεί αποτελεσματικό στις εργαστηριακές δοκιμές, θα γίνουν κλινικές δοκιμές.

Διαβάστε επίσης:  ΠΑΣΥΚΙ: Κραυγή αγωνίας για την αποδυνάμωση του ΓΝ Αμμοχώστου – Παραιτήσεις Ιατρών, σοβαρές ελλείψεις και διοικητικά λάθη

Η έρευνα έχει λάβει 1,7 εκ. λίρες ως χρηματοδότηση από βρετανικά αντικαρκινικά ιδρύματα.

Κάθε χρόνο στο Ην. Βασίλειο διαγιγνώσκονται 48.500 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα, με το 72% αυτών να συνδέονται με το κάπνισμα. Οι ερευνητές τονίζουν πως ακόμα και με το εμβόλιο να λειτουργεί, «ο καλύτερος τρόπος αποφυγής του καρκίνου του πνεύμονα είναι να σταματήσει κανείς το κάπνισμα».

Εν τω μεταξύ, 2.000 χιλιάδες ασθενείς στην Αγγλία, για τους οποίους υπήρχε αρχική διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα, έχουν υποβληθεί σε μια νέα εξέταση αίματος που δείχνει αν μπορεί να τους προσφερθεί νωρίς κάποια στοχευμένη θεραπεία.

Το τεστ αναζητά ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορούν οι γιατροί να αποφασίζουν αν ο ασθενής θα ωφεληθεί περισσότερο από θεραπεία με χάπια αντί για χημειοθεραπεία, με σαφώς λιγότερες παρενέργειες.

Διαβάστε επίσης:  Στην Ολομέλεια σήμερα οι συνταγογραφήσεις από γιατρούς εκτός ΓεΣΥ

Η εξέταση αίματος θα προσφερθεί μέσα στο έτος σε ακόμα 10.000 ασθενείς που θεωρείται, με βάση την αρχική διάγνωση, ότι έχουν καρκίνο του πνεύμονα σε νοσοκομεία 80 περιφερειακών ενοτήτων του NHS Αγγλίας.

Στόχος είναι τα αναλυτικά αποτελέσματα να επιστρέφουν στους ασθενείς εντός 14 ημερών.

Όπως ανέφεραν στο BBC γιατροί που εμπλέκονται στη νέα μέθοδο, η έγκαιρη αναγνώριση δυνατότητας στοχευμένων θεραπειών έχει ήδη αρχίσει να βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής ασθενών με ορισμένους τύπους καρκίνου του πνεύμονα.

Αυτό το είδος των εξετάσεων αίματος, που είναι επίσης γνωστές ως «υγρές βιοψίες», θα μπορούσε να επεκταθεί και σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και παιδικού καρκίνου.

Διαβάστε επίσης:  ΟΚΥπΥ: Πέραν των 3,5 χιλ. ασθενών στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι

Παράλληλα, σε μια άλλη εξέλιξη, μια εξέταση αίματος που προορίζεται για τον εντοπισμό του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που διατρέχουν μέσο κίνδυνο και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, ανίχνευσε σωστά τον συγκεκριμένο καρκίνο στο 83% των ατόμων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «New England Journal of Medicine».
Τα ευρήματα προέρχονται από τη μελέτη ECLIPSE, μια κλινική δοκιμή σε πολλές χώρες με τη συμμετοχή σχεδόν 8.000 ατόμων ηλικίας 45-84 ετών.

 

Οι ερευνητές συνέκριναν την εξέταση αίματος, που ανιχνεύει σήματα καρκίνου του παχέος εντέρου στο αίμα από το DNA που αποβάλλεται από τους όγκους, με την κολονοσκόπηση.

 

 

 

 

Hot this week

Δεσμεύσεις σε Επ. Υγείας για επίλυση προβλημάτων λογισμικού ΟΑΥ εντός τριμήνου

Δεσμεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων που καταγράφονται ως...

Σε πολύ σοβαρή κατάσταση ο 17χρονος μαθητής που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα

Διασωληνωμένος σε πολύ σοβαρή κατάσταση, με μηνιγιδοκοκκική σηψαιμία νοσηλεύεται...

Αφυπηρέτησε η Χ. Γιαννάκη – «Καθοριστική η συμβολή της», αναφέρει ο ΟΚΥπΥ

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με ανακοίνωση του για...

Ξεκίνησε συζήτηση στην Επ. Υγείας για νομοσχέδιο περί κέντρων αποκατάστασης

Ξεκίνησε την Πέμπτη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας σχετικά...

Topics

Αφυπηρέτησε η Χ. Γιαννάκη – «Καθοριστική η συμβολή της», αναφέρει ο ΟΚΥπΥ

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), με ανακοίνωση του για...

Εικαστική έκθεση αποτυπώνει τις εμπειρίες γυναικών με ενδομητρίωση

Τις εμπειρίες γυναικών που υποφέρουν από ενδομητρίωση απεικόνισαν εικαστικά 21...

Θεραπευτικές επιλογές για καρκίνο του προστάτη παρουσιάστηκαν σε ημερίδα

Διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσίασαν τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, στοχεύοντας στη...

Ανάγκη παρεμβάσεων για «Φροντίδα Μητρότητας με Σεβασμό» διαπιστώθηκε στο πλαίσιο έργου για Κύπρο και Κροατία

Εξακολουθεί να υπάρχει  ανάγκη για στοχευμένες και συστηματικές παρεμβάσεις...

ΟΚΥπΥ: Πέραν των 3,5 χιλ. ασθενών στο Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι

Πέραν των 3,5 χιλιάδων ασθενών έχει δεχθεί από το...

Related Articles

Popular Categories