Friday, April 11, 2025

Αύξηση 115% των νεφροπαθών σε αιμοκάθαρση

 

Αύξηση της τάξης του 115% στον αριθμό τον συνανθρώπων μας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση στο νησί μας αυτή την περίοδο παρατηρεί η Νεφρολογική Εταιρεία Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή της, με την ευκαιρία της δεύτερης Πέμπτης του Μαρτίου που έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, η Νεφρολογική Εταιρεία αναφέρει ότι τα προβλήματα της υγείας των νεφρών αποτελούν τη 10η αιτία θνητότητας ανά τον κόσμο, ενώ 1 στα 10 άτομα ανά το παγκόσμιο επηρεάζεται από τη χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και υπολογίζεται μάλιστα ότι αυτός ο αριθμός θα συνεχίζει να αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Σημειώνεται ότι έστω κι αν μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά τα άτομα θα χρειαστεί υποστήριξη με μέθοδο κάθαρσης -όπως είναι η αιμοκάθαρση- ή μεταμόσχευση νεφρού, στη χώρα μας αυτά τα άτομα ανέρχονται πάνω από τα 200 ανά έτος, ένα ποσοστό ένταξης που παραμένει στα δύο υψηλότερα στην Ευρώπη τα τελευταία 10 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:  Τις ανάγκες των ασθενών με ηπατικές παθήσεις συζήτησαν «Προμηθέας» – Υπ. Υγείας

Αυτά τα ποσοστά είναι σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο για την Ευρώπη και τις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, γι’ αυτό και «παρατηρούμε μία αύξηση της τάξης του 115% στον αριθμό τον συνανθρώπων μας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και περιτοναϊκή κάθαρση στο νησί μας αυτή την περίοδο. Αυτή η συνεχής και παρατεταμένη αύξηση των ασθενών με σοβαρά προβλήματα της υγείας των νεφρών συνοδεύεται και από ένα μεγάλο οικονομικό βάρος για το σύστημα υγείας, που σε συνδυασμό με ελλιπή προγραμματισμό και έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση της ΧΝΝ στα αρχικά της στάδια, έχει οδηγήσει σε πολλές ελλείψεις σε εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τομείς που αντιμετωπίζουν επίσης ελλείψεις παγκοσμίως».

Διαβάστε επίσης:  Κατεχόμενα: Προειδοποιήσεις για την ασφάλεια σε ξενοδοχεία μετά τον θάνατο Τούρκου τραγουδιστή

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού, Υγεία των Νεφρών για Όλους, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, αναφέρεται. Με την υλοποίηση του ΓεΣΥ, προστίθεται, η πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας υγείας, σε προσωπικούς και σε ειδικούς ιατρούς έχει γίνει πολύ πιο εύκολη για τους περισσότερους κατοίκους του νησιού μας.

Όπως αναφέρεται, με πιο συχνούς και τακτικούς ελέγχους υγείας ο πρωταρχικός μας στόχος, που είναι η καταπολέμηση και η έγκαιρη αντιμετώπιση της ΧΝΝ, καθώς και των άλλων σημαντικών παθήσεών που την τροφοδοτούν -όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η αρτηριακή υπέρταση- γίνεται πιο εφικτός.

Υπάρχουν 1.200 νεφροπαθείς τελικού σταδίου
Επίσης, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Φίλων Νεφροπαθών Κλέα Παπαέλληνα, στην Κύπρο υπάρχουν πέραν των 1.200 ατόμων με χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε θεραπεία υποκατάστασης, είτε αιμοκάθαρσης είτε περιτονιακής κάθαρσης.
Μονάδες αιμοκάθαρσης και νεφρολογικές κλινικές λειτουργούν σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια καθώς και σε ιδιωτικές μονάδες.

Διαβάστε επίσης:  Η βελτίωση συνθηκών εργασίας των νοσηλευτών στο επίκεντρο συνάντησης ΟΚΥπΥ-ΠΑΣΥΝΜ

Η κα Παπαέλληνα είπε πως υπάρχει συνεχής αύξηση στον αριθμό των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, κυρίως αυτών που φθάνουν σε τελικό στάδιο και χρήζουν στήριξης κι αυτό έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα.

 

«Παρά το γεγονός ότι η νεφρολογία στην Κύπρο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και ο αριθμός των εγγεγραμμένων νεφρολόγων έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, εντούτοις υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη των αναγκών των νεφροπαθών», επισημαίνει.

Τα προβλήματα της υγείας των νεφρών η 10η αιτία θνητότητας ανά τον κόσμο

 

 

 

Hot this week

Ικανοποίηση ΠτΔ για Συνήγορο του Ασθενή – Λέει πως θα προχωρήσει άμεσα σε διορισμό

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει με το διορισμό...

Έκκληση Υπ. Υγείας να ψηφιστούν τα ν/σ για συνήγορο ασθενούς/ενίσχυση εποπτείας ΓεΣΥ

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός με ανάρτηση στο Χ...

Καταγγελία πατέρα: Με απειλούσαν ότι αν δεν υπογράψω εξιτήριο για το παιδί μου θα καλούσαν ΥΚΕ και Αστυνομία

Σοβαρές καταγγελίες για την αντιμετώπιση παιδιού με αυτισμό στο...

Μ. Δαμιανός: Καθήκον η διασφάλιση της ορθής χρήση των υπηρεσιών των Προσωπικών Ιατρών

Καθήκον της πολιτείας είναι να διασφαλίσει την ορθή και...

Topics

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Οικονομικού Διευθυντή Διέυθυνσης Λεμεσού – Πάφου (11-04-2025)

Γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων για μία (1) κενή θέση Οικονομικού Διευθυντή Διεύθυνσης Λεμεσού – Πάφου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας. Η...

Προκήρυξη τριών κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (11-04-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Και παπάς και τατάς το Υπουργείο Υγείας για την εποπτεία του ΓεΣΥ

Το Υπουργείο Υγείας θα είναι πλέον και παπάς και...

Η βελτίωση συνθηκών εργασίας των νοσηλευτών στο επίκεντρο συνάντησης ΟΚΥπΥ-ΠΑΣΥΝΜ

Ζητήματα που αφορούν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του...

Related Articles

Popular Categories