Τα μυστικά της αορτικής βαλβίδας

Του
Κωνσταντίνου Διπλάρη*

 

Μια εκ των δημοφιλέστερων αναζητήσεων στο διαδίκτυο γύρω από τις παθήσεις της καρδιάς αφορά τη νόσο της αορτικής βαλβίδας. Μέχρι τη δεκαετία του ’60 οι παθήσεις της θεωρούνταν ανίατες, ενώ ακόμα και μόλις πριν δύο δεκαετίες οι επεμβάσεις αορτικής βαλβίδας ήταν αρκετά επικίνδυνες, ειδικά για ηλικιωμένους ανθρώπους. Ωστόσο σήμερα, χάρη στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, τα δεδομένα άλλαξαν, προσφέροντας στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η αορτική βαλβίδα είναι μία από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς και βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματος προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι παθήσεις της αορτικής βαλβίδας περιλαμβάνουν την ανεπάρκεια αορτικής βαλβίδας και τη στένωση αορτικής βαλβίδας.

Συμπτώματα

Μερικοί άνθρωποι με νόσο της αορτικής βαλβίδας ενδέχεται να μην παρατηρήσουν συμπτώματα για πολλά χρόνια. Τα συμπτώματα της νόσου της αορτικής βαλβίδας, όταν αυτά εμφανιστούν, μπορεί να περιλαμβάνουν: δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή σφίξιμο, ζάλη / λιποθυμία, κόπωση μετά από δραστηριότητα ή ελάττωση της ικανότητας για άσκηση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό – αρρυθμίες.

Διαβάστε επίσης:  Πρόθεση Υπ. Υγείας για αποστολή 2 ιατρών στη Γερμανία για εξειδίκευση στην ηπατολογία

Πιθανές επιπλοκές της νόσου της αορτικής βαλβίδας είναι: πνευμονικό οίδημα, καρδιακή ανεπάρκεια, προβλήματα καρδιακού ρυθμού, οι γνωστές αρρυθμίες, εγκεφαλικό, θάνατος λόγω αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Η σωστή διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών. Πέρα από την κλινική εξέταση, οι κύριοι τρόποι για διάγνωση της νόσου είναι:

– Υπερηχοκαρδιογράφημα: Η σημαντικότερη εξέταση στον προσδιορισμό της σοβαρότητας της νόσου. Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες της καρδιάς, καθώς χτυπά και δείχνει πώς ρέει το αίμα μέσα από την καρδιά και τις καρδιακές βαλβίδες.

– Διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα: Μπορεί να γίνει εάν χρειάζονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την καρδιά. Δημιουργεί εικόνες της καρδιάς από το εσωτερικό του σώματος. Η συσκευή υπερήχων είναι προσαρτημένη σε ένα σωλήνα που κατεβαίνει στο λαιμό και στον οισοφάγο όσο το άτομο είναι σε ήπια νάρκωση.

Διαβάστε επίσης:  Συλλογικές Συμβάσεις: Από καθυστέρηση σε καθυστέρηση ο ΟΚΥπΥ – Εκνευρισμός Συντεχνιών

– Καρδιακή αξονική τομογραφία (CT). Χρησιμοποιεί μια σειρά ακτίνων Χ για να δημιουργήσει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς και των καρδιακών βαλβίδων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της ποσότητας ασβεστίου στην αορτική βαλβίδα ή για την προετοιμασία μιας επέμβασης σ’ αυτή.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη νόσο της αορτικής βαλβίδας εξαρτάται από τη σοβαρότητα της πάθησης. Η θεραπεία περιλαμβάνει παρακολούθηση από τον καρδιολόγο, ρύθμιση της αγωγής, αλλαγές στον τρόπο ζωής, χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες. Για την αποκατάσταση ή την αντικατάσταση της άρρωστης αορτικής βαλβίδας μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή παρέμβαση με καθετήρα. Αυτό αφορά συνήθως ασθενείς με σοβαρή βλάβη της αορτικής βαλβίδας που εμφανίζουν και συμπτώματα από αυτή. Επίσης, η βαλβίδα χρειάζεται επέμβαση όταν αρχίζει να προκαλεί βλάβες στην καρδιά που είναι ανεπανόρθωτες αν αφεθεί ως έχει. […]

Διαβάστε επίσης:  Χαριλάου: Θα τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία για ωρομίσθιο προσωπικό

Η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας γίνεται με χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVΙ) για να αντικατασταθεί μια στενωμένη αορτική βαλβίδα με μια βιολογική βαλβίδα. Η επιλογή εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή.

* Καρδιοχειρούργος στο Mediterranean Hospital