Ο συνεχής καύσωνας μπορεί να δημιουργήσει μία αφόρητη αίσθηση και μια κατάσταση στην οποία νιώθετε ότι δεν έχετε καθόλου ενέργεια για το οτιδήποτε. Μέσα στην κατάσταση αυτή, ενδεχομένως, να μην αναγνωρίσετε αμέσως τα συμπτώματα και να αισθάνεστε ότι δεν ξέρετε τι έχετε.
Έτσι φαίνεται να νιώθουμε όλοι αυτές τις ημέρες. Μετά από μια περίοδο βροχών και απίστευτης υγρασίας, ο καιρός άλλαξε ριζικά και να μας ταλαιπωρεί ανεβάζοντας τη θερμοκρασία σε ασυνήθιστα επίπεδα.
Και καθώς το καλοκαίρι η έκθεσή μας στον ήλιο είναι πιο συχνή, καραδοκεί επιπλέον και ο κίνδυνος της θερμοπληξίας.
Τι είναι η θερμοπληξία;
Θερμοπληξία εννοούμε την υπερθέρμανση του σώματός μας πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου και αποτελεί μια βαριά και επείγουσα κατάσταση απειλητική για τη ζωή μας.Υπολογίζεται πως σ’ αυτή οφείλεται το 10-20% των θανάτων παγκοσμίως.
Η θερμοπληξία προκαλείται μετά από παρατεταμένη έκθεση ή σωματική δραστηριότητα σε υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνα), που συνδυάζονται με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και άπνοια. Στις συνθήκες αυτές ο μηχανισμός αποβολής θερμότητας (εφίδρωση) και ο θερμορυθμιστικός μηχανισμός στον εγκέφαλο παύουν να λειτουργούν.
Συμπτώματα:
Δυνατός πονοκέφαλος
Ζάλη
Τάση για λιποθυμία
Ταχυπαλμία
Δυσκολία στην αναπνοή
Υγρό δέρμα (λόγω της έντονης εφίδρωσης που όμως θα σταματήσει καθώς η υπερθερμία επιδεινώνεται)
Κράμπες στην κοιλιά και τα πόδια και ναυτία.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν:
Υψηλός πυρετός (πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου)
Κόκκινο και ζεστό δέρμα
Ξηροδερμία
Εμετοί και διάρροιες
Υπόταση
Γρήγορος αλλά αδύναμος σφυγμός
Γρήγορη αναπνοή
Ψευδαισθήσεις
Σύγχυση έως και απώλεια συνείδησης
Η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα και μερικές φορές χωρίς προειδοποιητικά συμπτώματα σε πολυοργανική ανεπάρκεια (σοκ), έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, σπασμούς ακόμη και κώμα και θάνατο, εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.
Όταν υπάρχει υποψία θερμοπληξίας σε άτομο με παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και αφυδάτωση (ηλίαση) οι πρώτες βοήθειες μπορεί να είναι σωτήριες ακόμη και εάν προσφερθούν από μη εξειδικευμένο πρόσωπο.
Τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να βοηθήσετε ένα άτομο που έχει πάθει θερμοπληξία
- Μεταφέρετε το άτομο σε μέρος σκιερό και δροσερό
- Χαλαρώστε το ή και αφαιρέστε τα ρούχα του και κάνε αέρα με ό,τι μέσο διαθέτετε (π.χ. βεντάλια, χαρτόνι) εάν ο χώρος δεν είναι κλιματιζόμενος
- Ραντίστε το πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος με δροσερό νερό. Συνεχίστε εάν δεν έχει συνέλθει, με κρύες κομπρέσες ή παγοκύστεις σε λαιμό, βουβωνικές χώρες και μασχάλες
- Εάν επικοινωνεί καλά, χορηγήστε του υγρά με μικρή ποσότητα αλατιού (3-4 φορές ανά ώρα). Αποφύγετε να του δώσετε αλκοόλ ή καφεΐνη (γιατί μπορεί να επιδεινώσουν την αφυδάτωση). Επίσης, μη του χορηγήσετε αντιπυρετικά, καθώς δεν ενδείκνυνται για την υπερθερμία.
- Σε περίπτωση εμετών γυρίστε το άτομο σε πλαγία θέση
- Ακολουθήστε τις τηλεφωνικές οδηγίες από το Κέντρο Άμεσης Βοήθειας μέχρι να σπεύσει επιτόπου ιατρική βοήθεια.