Το κάπνισμα είναι «το πρώτο σε μέγεθος και συνέπειες» πρόβλημα δημόσιας υγείας διεθνώς και έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, οι οποίοι μπορούν να προληφθούν, ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), Δρ Χρίστος Μηνά, στο μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που είναι η 31η Μαΐου 2023.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται, στην Κύπρο, με βάση την Παγκύπρια Έρευνα Γενικού Πληθυσμού της ΑΑΕΚ του 2019, περίπου 4 στους 10 Κύπριους ανέφερε ότι κάπνισε κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ η διάμεσος ηλικία έναρξης του καπνίσματος ήταν τα 18 έτη. Αναφέρεται επίσης ότι περίπου οι μισοί καπνιστές εξέφρασαν την επιθυμία να διακόψουν το κάπνισμα, με το μεγαλύτερο ποσοστό να επικεντρώνεται στην ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών.
Όπως αναφέρεται, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό των καπνιστών στην ΕΕ «εξακολουθεί να είναι υψηλό», αφού το 26% του συνολικού πληθυσμού και το 29% των νεαρών Ευρωπαίων ηλικίας 15-24 ετών καπνίζουν.
«Το κάπνισμα ευθύνεται για μια σειρά χρόνιων παθήσεων και αλλοιώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, σε παγκόσμια βάση, οι οποίοι μπορούν να προληφθούν», αναφέρεται. Προστίθεται ότι τουλάχιστον το ήμισυ των καπνιστών παγκοσμίως πεθαίνουν πρόωρα λόγω του καπνίσματος (κατά μέσο όρο 14 χρόνια νωρίτερα). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνεται, υπολογίζεται ότι 700.000 Ευρωπαίοι πολίτες χάνουν τη ζωή τους ετησίως εξαιτίας του καπνίσματος.