Saturday, November 30, 2024

Ποια είναι τα φυσικά υποκατάστατα της ζάχαρης, ποια να επιλέξετε και ποια να αποφύγετε;

Η γλυκιά αμαρτία που λέγεται ζάχαρη έχει συσχετιστεί με πολλές σοβαρές ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Οι φανατικοί της υγιεινής διατροφής αποκλείουν τη ζάχαρη εξ’ ολοκλήρου από το διαιτολόγιό τους, πολλοί την αποφεύγουν αλλά οι περισσότεροι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτήν.

Γιατί όσο επιβλαβής και αν είναι η ζάχαρη, πρόκειται για μία γλυκιά απόλαυση που κάνει την καθημερινότητά μας πιο όμορφη.

Εάν ανήκετε και εσείς στους λάτρεις της, τα νέα είναι ευχάριστα καθώς υπάρχουν ορισμένα φυτικά συστατικά, τα οποία περιέχουν όλη τη γεύση αλλά όχι τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης.

Ποια είναι όμως αυτά τα φυσικά υποκατάστατα της ζάχαρης, ποια να επιλέξετε και ποια να αποφύγετε;

Το μέλι
Πρόκειται για την πιο δημοφιλή εναλλακτική της ζάχαρης.

Το μέλι περιέχει ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα καθώς και πληθώρα ωφέλιμων αντιοξειδωτικών.

Η κατανάλωση μελιού μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων αντιοξειδωτικών στο αίμα σας, κάτι που συνδέεται και με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθένειας.

Διαβάστε επίσης:  Τι είναι το CoQ10 και ποια τα οφέλη του για το δέρμα

Επιπλέον, το μέλι είχε ελαφρώς λιγότερες βλαβερές επιδράσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στο μεταβολισμό από την κανονική ζάχαρη ενώ διαθέτει πλούσια, γλυκιά γεύση.

Μελάσα
Η μελάσα είναι ένα γλυκό, καφέ, παχύρρευστο υγρό, το οποίο μοιάζει στην όψη με σιρόπι.

Είναι φτιαγμένο από βρασμένο ζαχαροκάλαμο ή χυμό ζαχαροτεύτλων.

Περιέχει αυξημένη ποσότητα βιταμινών και μετάλλων, καθώς και διάφορα αντιοξειδωτικά.

Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά της σε κάλιο και ασβέστιο μπορεί να ωφελήσει την υγεία των οστών και της καρδιάς.

Σιρόπι σφενδάμου
Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το φυσικό σιρόπι σφενδάμου μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, καθώς αποτελεί ιδανική επιλογή για να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.

Παράλληλα, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε επίσης:  Ηλεκτρονικός οδηγός για το ΓεΣΥ: Επικοινωνία, πληροφόρηση και στοιχεία παρόχων

Tο σιρόπι σφενδάμου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και άλλες αντιφλεγμονώδεις ουσίες, αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου.
Ζάχαρη καρύδας
Η ζάχαρη καρύδας προέρχεται από το ζαχαρώδες υγρό που υπάρχει στο φυτό της καρύδας.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και Β6, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση του στρες και την τόνωση του οργανισμού, καθώς και λιπαρά οξέα όπως το γλουταμινικό οξύ, που βοηθάει τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματος.

Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα της ζάχαρης καρύδας, είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που την καθιστά ιδανική για τους διαβητικούς.

Είναι επίσης, πλούσια σε κάλιο και ψευδάργυρο και έχει διπλάσια ποσότητα σιδήρου και τετραπλάσια ποσότητα μαγνησίου από την καστανή ζάχαρη.

Νέκταρ αγαύης
Το νέκταρ της αγαύης παράγεται από το εργοστάσιο αγαύης και χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στο Μεξικό για τις γλυκαντικές και φαρμακευτικές ιδιότητές της, καθώς και για την παραγωγή του ποτού τεκίλα.

Διαβάστε επίσης:  Πρόστιμα €90,100 από τον ΟΑΥ σε γιατρούς, νοσηλευτήρια και επαγγελματία υγείας για παρατυπίες στο ΓεΣΥ

Αν και το νέκταρ της αγαύης είναι πλούσια σε φρουκτάνες και σαπωνίνες, που της προσδίδουν αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοποιητικές ιδιότητες, πρόκειται στην πραγματικότητα για μία από τις πιο ανθυγιεινές γλυκαντικές ουσίες.

Αυτό διότι η εμπορικά παραγόμενη αγαύη χάνει όλες τις ευεργετικές της ιδιότητες εξαιτίας της υψηλής θερμότητας που εφαρμόζεται κατά την εξαγωγή της.

Έτσι, το σιρόπι αγαύης καταλήγει να είναι ένα σιρόπι τόσο πλούσιο σε φρουκτόζη, η οποία είναι χειρότερη από τη λευκή ζάχαρη.

Στέβια
Η Στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που εξάγεται από τα φύλλα ενός θάμνου της Νότιας Αμερικής.

Περιέχει μηδενικές θερμίδες ενώ αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωσή της μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η στέβια μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του διαβήτη.

Hot this week

Το αίτημα για ανέγερση νέου νοσοκομείου συζήτησε ο Δήμαρχος Π. Χρυσοχούς με Υπ. Υγείας

Το αίτημα του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς για ανέγερση νέου σύγχρονου...

Related Articles

Popular Categories