Sunday, October 19, 2025

Σπιτικές μπάρες δημητριακών

Oι μπάρες δημητριακών αποτελούν ένα snack για μικρούς και μεγάλους που μπορεί να αποτελέσει μία θρεπτική κι εύκολη στη μεταφορά επιλογή. Ωστόσο, τα υλικά τους είναι αυτά που καθορίζουν τη θρεπτική τους αξία και συνήθως οι μπάρες που κυκλοφορούν έτοιμες στο εμπόριο είναι πλούσιες σε ζάχαρη και συντηρητικά έτσι ώστε να μπορούν να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορούμε όμως να παρασκευάσουμε τις δικές μας σπιτικές μπάρες δημητριακών επιλέγοντας τα υλικά εκείνα που θα τις κάνουν τόσο νόστιμες όσο και υγιεινές. Ας δούμε πώς θα τις φτιάξουμε σε 4 βήματα!

Βήμα 1ο

Επιλέγουμε τα δημητριακά ως βάση
Η βρώμη αποτελεί την πιο συχνή επιλογή για τις μπάρες δημητριακών και η διατροφική της αξία είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, μαγγάνιο, ασβέστιο και βιταμίνη Ε που εμφανίζει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επιπλέον περιέχει σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, τις β-γλυκάνες που ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση μέσω της μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης. Οι φυτικές ίνες δρουν επίσης ευεργετικά για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την πρόληψη και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Μπορούμε επίσης για να κάνουμε το αποτέλεσμα πιο τραγανό να προσθέσουμε στη βρώμη και άλλα δημητριακά της επιλογής μας αρκεί να είναι ολικής άλεσης και χωρίς προσθήκη ζάχαρης ώστε να μην αυξήσουμε το περιεχόμενο της μπάρας σε ζάχαρη. Θα χρειαστούμε συνολικά περίπου 1 ½ φλιτζάνι του δημητριακού που θα επιλέξουμε.

Διαβάστε επίσης:  Το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στους Mary E. Brunkow, Fred Ramsdell και Shimon Sakaguchi

Βήμα 2ο

Επιλέγουμε τη λιπαρή ύλη
Αφού επιλέξουμε τα δημητριακά ως βάση στη συνέχεια επιλέγουμε τη λιπαρή ύλη που θα βοηθήσει το μίγμα μας να «δέσει». Το ταχίνι αποτελεί μία κλασική επιλογή καθώς είναι εξαιρετικά θρεπτικό και ιδιαιτέρως αν επιλέξουμε ταχίνι ολικής άλεσης. Είναι πλούσιο σε λιπαρά, εκ των οποίων η πλειοψηφία ανήκει στα ευεργετικά μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, ενώ δεν περιέχει χοληστερόλη. Το λινελαϊκό οξύ (πολυακόρεστο) που περιέχει ανήκει στα απαραίτητα λιπαρά οξέα που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τη διατροφική αξία αυτού του προϊόντος. Ωστόσο, το ταχίνι δεν περιέχει μόνο λιπαρά αλλά και σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και φυτικών ινών.
Αν δεν μας αρέσει το ταχίνι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρα από άλλους ξηρούς καρπούς όπως το βούτυρο από αμύγδαλο, φυστίκι, φουντούκια και κάσιους. Επιλέγουμε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα χωρίς προσθήκη ζάχαρης και άλατος, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας βούτυρο από ξηρούς καρπούς μουλιάζοντας τους ξηρούς καρπούς και χτυπώντας τους στο multi. Χρειαζόμαστε περίπου 500 γραμμάρια της λιπαρής ύλης.
spitikes bares

Διαβάστε επίσης:  Παίρνετε αντιβίωση; Πώς θα προστατέψετε το έντερό σας

Βήμα 3ο

Προσθέτουμε μέλι
Το μέλι θα «δέσει» περισσότερο το μίγμα μας και θα προσθέσει την απαραίτητη γλυκύτητα στις μπάρες. Αποτελεί ένα προϊόν που περιέχει φυσικά σάκχαρα, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Θα χρειαστούμε περίπου 200 γραμμάρια. Μπορούμε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσουμε σιρόπι σφενδάμου.
Βήμα 4ο

Προσθέτουμε ξηρούς καρπούς, σπόρους και αποξηραμένα φρούτα
Σε αυτό το σημείο μπορούμε να επιλέξουμε τα υλικά της αρεσκείας μας που θα δώσουν στη μπάρα μας την ολοκληρωμένη γεύση. Ανάλατοι ξηροί καρποί, σπόροι όπως chia, λιναρόσπορος, ηλιόσποροι, κολοκυθόσποροι, αλλά και αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη είναι μερικές από τις επιλογές που έχουμε. Κάθε φορά μπορούμε άλλωστε να αλλάζουμε τα υλικά αυτά δίνοντας ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα στη γεύση της μπάρας. Για τους λάτρεις της σοκολάτας μερικές σταγόνες μαύρης σοκολάτας αποτελούν ιδανικό συστατικό. Οι ποσότητες ποικίλουν ανάλογα με τα συστατικά που θα επιλέξουμε και θα χρειαστούμε περίπου 100 γραμμάρια ξηρών καρπών και 100 γραμμάρια αποξηραμένων φρούτων.

Διαβάστε επίσης:  «Ολιστική» εξέταση αίματος ανιχνεύει 59 ασθένειες

Αφού αναμίξουμε όλα τα συστατικά στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο σκεύος μας και απλώνουμε το μίγμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες και στη συνέχεια κόβουμε σε ατομικές μερίδες (περίπου 20 τεμάχια). Κάθε τεμάχιο αποδίδει περίπου 300 θερμίδες ανάλογα με τα συστατικά που έχουμε προσθέσει. Δεν ξεχνάμε πως οι μπάρες εκτός από σνακ μπορούν να αποτελέσουν και μέρος του πρωινού μας.

Hot this week

Διεπιστημονικό συνέδριο στην Ιατρική Σχολή Λευκωσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας φιλοξένησε διεπιστημονικό συνέδριο...

Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου ασθενών με καρκίνο!

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με αυξημένο...

Αναλαμβάνει στις 20/10 ο Συνήγορος του Ασθενούς

Αναλαμβάνει από τη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, επισήμως τα καθήκοντά...

Αυξημένο ενδιαφέρον για την Ιατρική Σχολή του Παραρτήματος Κύπρου του ΕΚΠΑ – 300 αιτήσεις για 60 θέσεις

Αυξημένο ενδιαφέρον για ιατρική σχολή ΕΚΠΑ παραρτήματος Κύπρου, λέει...

Καθημερινή διόρθωση προβλημάτων στα νοσοκομεία ζητούν οι ασθενείς

Τα ζητήματα που ανέδειξε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσία...

Topics

Προκήρυξη μίας κενής θέσης Ιατρικού Λειτουργού (17-10-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Προκήρυξη πέντε κενών θέσεων Ιατρικών Λειτουργών (17-10-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) είναι ο μεγαλύτερος...

Προκήρυξη θέσεων Βοηθών Λογιστικών Λειτουργών (17-10-2025)

Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με...

Διεπιστημονικό συνέδριο στην Ιατρική Σχολή Λευκωσίας για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας φιλοξένησε διεπιστημονικό συνέδριο...

Η Κύπρος στην πρώτη γραμμή κατά του καρκίνου στην Ευρώπη!

Ισχυρή έκκληση απευθύνουν στον Υπουργό Υγείας, Μ. Δαμιανού, ο...

Related Articles

Popular Categories