Λειτουργία της Υπηρεσίας ECMO απο το 2020 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

[[{“value”:”

Ενημερώνουμε το κοινό ότι η Υπηρεσία ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation) λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από το 2020, στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19, με τη χρήση φλεβοφλεβικού ECMO (VV ECMO) για την υποκατάσταση της πνευμονικής λειτουργίας.
Μέχρι σήμερα, στην Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λευκωσίας – ΟΚΥπΥ έχουν τοποθετηθεί συνολικά 70 περιστατικά φλεβοφλεβικού (VV) ECMO.

Το πρώτο αρτηριοφλεβικό ECMO (VA ECMO) στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε από την ομάδα της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας τον Νοέμβριο του 2022.
Έκτοτε, έχουν τοποθετηθεί 12 αρτηριοφλεβικού (VA) ECMO σε ασθενείς με οξεία μυοκαρδίτιδα και άλλες μορφές καρδιογενούς καταπληξίας.

Η Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λευκωσίας λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς ECMO για ολόκληρη την Κύπρο, δέχεται παραπομπές από όλα τα νοσοκομεία του νησιού και παρέχει εξειδικευμένη φροντίδα σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς με ανεπάρκεια πνευμονικής και/ή καρδιακής λειτουργίας.

Διαβάστε επίσης:  Προκήρυξη θέσεων Λειτουργών Νοσοκομειακού Εργαστηρίου (07-11-2025)

Η Κλινική Εντατικής Θεραπείας του ΓΝ Λευκωσίας είναι εγγεγραμμένο μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Εξωσωματικής Υποστήριξης Ζωής (Extracorporeal Life Support Organization – ELSO) και συμμετέχει ενεργά στη διεθνή κοινότητα ECMO, συμβάλλοντας στην καταγραφή δεδομένων και στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας λειτουργεί ολοκληρωμένη υπηρεσία υποστήριξης της καρδιακής λειτουργίας, σε στενή συνεργασία της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας με τις Καρδιολογική και Καρδιοχειρουργική Κλινικές. Πέρα από την τοποθέτηση και παρακολούθηση ασθενών σε VA-ECMO, η υπηρεσία περιλαμβάνει τη δυνατότητα χρήσης συσκευών μηχανικής υποστήριξης της κυκλοφορίας, όπως η Impella, η ενδοαορτική αντλία αντίθεσης (IABP) και το κεντρικό VA-ECMO, με πλήρη επεμβατική και μη επεμβατική αιμοδυναμική παρακολούθηση από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό.

Διαβάστε επίσης:  ΟΚΥΠΥ: Επενδύσεις και νέες υπηρεσίες για την ογκολογία

The post Λειτουργία της Υπηρεσίας ECMO απο το 2020 στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας appeared first on Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

“}]] 

Hot this week

Θεσμοθετείται το Εθνικό Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης και Ποιότητας Υγείας

Tη θεσμοθέτηση του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Τεκμηρίωσης και Ποιότητας...

Διαμαρτυρία κατοίκων Πόλης Χρυσοχούς για υποστελέχωση και προβλήματα στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν κάτοικοι της Πόλης Χρυσοχούς, εκφράζοντας έντονη...

Σφοδρή επίθεση ΟΣΑΚ στον ΔΗΣΥ: Παίζει παιχνίδια εις βάρος των ασθενών

Με αυστηρό ύφος, η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ)...

ΟΚΥΠΥ: Επενδύσεις και νέες υπηρεσίες για την ογκολογία

Ο ΟΚΥΠΥ έχει όραμα για όλες του τις υπηρεσίες...

Related Articles

Popular Categories