Έρευνα: Αυξημένος κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας για όσους ζουν κοντά σε μαγαζιά έτοιμου φαγητού

Όσο πιο κοντά ζούμε σε καταστήματα έτοιμου φαγητού, τόσο πιο πιθανό είναι να κινδυνεύουμε από καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure».

Οι ερευνητές μέτρησαν σε βάθος 12ετίας την έκθεση των συμμετεχόντων σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και μαγαζιά γρήγορου φαγητού

Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη.

Η μελέτη έγινε σε δεδομένα για μισό εκατομμύριο ενήλικες ηλικίας 37-73 ετών από τη βρετανική τράπεζα δεδομένων Biobank.

Διαβάστε επίσης:  Αποφυγή ζάχαρης τα πρώτα δύο χρόνια μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού

Οι ερευνητές μέτρησαν την έκθεση των συμμετεχόντων σε τρεις τύπους καταστημάτων εστίασης: μπαρ/παμπ, εστιατόρια/καφετέριες και εστιατόρια γρήγορου φαγητού. Η έκθεση καθορίστηκε με βάση την εγγύτητα (διαβίωση σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ή 15 λεπτών με τα πόδια) και την πυκνότητα (αριθμό των καταστημάτων έτοιμου φαγητού εντός ενός χιλιομέτρου).

Η μελέτη

Η μελέτη κατέγραψε σχεδόν 13.000 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια δωδεκαετούς περιόδου παρακολούθησης και διαπίστωσε ότι η μεγαλύτερη εγγύτητα και πυκνότητα καταστημάτων έτοιμου προς κατανάλωση φαγητού σχετίζονταν με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες που ζούσαν σε περιοχή με υψηλότερη πυκνότητα καταστημάτων έτοιμου φαγητού (περιοχή με έντεκα ή περισσότερα καταστήματα έτοιμου φαγητού εντός ενός χιλιομέτρου) είχαν 16% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καταστήματα έτοιμου φαγητού κοντά στο σπίτι τους.

Διαβάστε επίσης:  Σφαγή 161.000 κοτόπουλων λόγω γρίπης των πτηνών

Όσοι βρίσκονταν σε περιοχές με την υψηλότερη πυκνότητα σε παμπ και μπαρ εμφάνιζαν 14% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ όσοι ζούσαν στις περιοχές με την υψηλότερη πυκνότητα σε καταστήματα fast food είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο.

Οι συμμετέχοντες που ζούσαν πιο κοντά σε παμπ και μπαρ, σε απόσταση μικρότερη από 500 μέτρα, είχαν 13% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, ενώ όσοι ζούσαν πιο κοντά σε καταστήματα φαστ φουντ είχαν 10% υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους ζούσαν σε απόσταση πάνω από δύο χιλιόμετρα.

Η συσχέτιση μεταξύ του περιβάλλοντος διατροφής και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ατόμων που δεν είχαν πτυχίο πανεπιστημίου και εκείνων που ζούσαν σε αστικές περιοχές χωρίς πρόσβαση σε εγκαταστάσεις σωματικής δραστηριότητας, όπως γυμναστήρια.

Διαβάστε επίσης:  Τη θεσμοθέτηση των προγραμμάτων προγεννητικών και νεογνικών ελέγχων συζήτησε η Επιτροπή Υγείας

Hot this week

Δικαίωμα των Κυπρίων σε περίθαλψη στην ΕΕ με αποζημίωση από το ΓεΣΥ

Σε πλήρη εφαρμογή από τις 2 Οκτωβρίου – Πώς...

Αύξηση ανθεκτικών βακτηριακών λοιμώξεων αίματος στην Ευρώπη από γήρανση πληθυσμού

Τα ποσοστά των λοιμώξεων του αίματος που προκαλούνται από...

Ερωτηματολόγιο ΟΣΑΚ: Αποτυπώνονται ανάγκες και προβλήματα των δικαιούχων Υγείας

Με τη διεξαγωγή έρευνας στη βάση ερωτηματολογίου η ΟΣΑΚ...

Η Κύπρος στον πάτο της ΕΕ στους ελέγχους πρόληψης καρκίνου

Η Κύπρος στον πάτο της ΕΕ στους ελέγχους πρόληψης...

Related Articles

Popular Categories